Jag ska aldrig mer kasta en fimp på gatan.

Eller också ska jag det – så att de anställda på Samhall som städar trottoarer och gator fortsatt har jobb.

Förr hette det skyddad verkstad. Att döma av Mårten Martos Nilssons skildring av gatustädarnas jobb verkar det inte speciellt skyddat.

Han jobbade med dem en dag i hällregnet, klädd i Samhalls gula skyddskläder (som inte alls verkar speciellt skyddande de heller – vätan söker sig under kragen).

Det värker i både rygg och nävar, skriver vår reporter.

Förr bedömdes var tionde arbetssökande vara i behov av särskilt ”skyddat” jobb av arbetsförmedlingen. Nu är siffran uppe i var fjärde.

Förändringen beror förstås inte på att allt fler drabbas av funktionshinder. Utan det är arbetsmarknadens krav som har hårdnat. Numera gäller det inte bara att sköta fysiska arbetsuppgifter korrekt. Vi ska vara glada, sociala, kundorienterade och nästintill perfekt fungerande människor.

I veckans Arbetet möter du Fernando Sandelin Martinez. Han gillar sitt jobb och tror på utveckling inom företaget. Jag tror inte att en sådan framtidstro var möjlig på den skyddade verkstadens tid. Allt har inte blivit sämre.

Bokmässan i Göteborg är i gång. Därför bjuder vi förstås på boktips!

Vi finns också med egen monter på mässan­. Dit kan du som är på plats komma och hänga med olika författare, tävla i vår quiz om arbetarlitteratur eller bara morsa på oss.

Årets bokmässa har rumänsk litteratur som tema.

Jag minns en av mina tonårsfavoriter, Zaharia Stancu, en rumänsk arbetarförfattare som skrev sådana där berättelser som man brukar kalla för ”mustiga”.

Hoppas jag hittar nya rumäner som är lika spännande!