I stället för bokmässa
Omkring 100 000 bokälskare möts på bokmässan i Göteborg. Arbetet är förstås där – men för alla som inte kan eller vill trängas bland författare och föreläsare kommer här en samling lästips. Gammalt och nytt. Svenskt och utländskt. Om mens och kreaturshandlare.
Jenny Lindh, bibliotekarie på Plattan i Stockholm och boktipsare i Dagens Nyheter och M-magasin:
– Oj, jag läser så mycket att böckerna blandas ihop i mitt huvud … men ta Athena Farrokhzads debutdiktsamling Vitsvit. Den är svinbra och drabbade mig så kraftigt att jag började gråta, utan att riktigt förstå varför.
Carina Grönhagen, Sekoombudsman på Gotland:
– Jag läser väldigt lite … men när jag gör det blir det ofta någon deckare av Mari Jungstedt. De är avkopplande och spännande och man känner igen Gotlandsmiljöerna.
Torun Carrfors, sjuksköterska och krönikör:
– Ronja Rövardotter av Astrid Lindgren. En bok jag läste kanske 50 gånger som barn, och som jag även i vuxen ålder läst om flera gånger. För att Ronja blev min första feministiska förebild, och fick mig att tro på att även tjejer kan skjuta pilbåge, vara modiga och springa snabbt. Jag har henne att tacka för mycket.
Tobias Baudin, LO:s förste vice ordförande:
– En trilogi romaner av Haruki Murakami: 1Q84. Böckerna bygger på två parallella berättelser som balanserar mellan det verkliga och det overkliga på ett fascinerande sätt. Murakami skriver så fängslande att jag levde med i böckerna 24:7. En blandning av en vuxenversion av Harry Potter och Millenniumserien.
Maria Rankka, vd Stockholms Handelskammare:
– Bland aktuella böcker vill jag rekommendera Enrico Morettis The New Geography of Jobs. En bok som förklarar varför jobb skapas på vissa platser och inte på andra och varför alla vinner på att ha en smart granne.
Willy Silberstein, medietränare och moderator:
– Konsten att tala med en änkling av Jonathan Tropper. Låter som en klyscha, men det är sant: Man ömsom skrattar högt, ömsom gråter, möjligen lite mindre högt.
Nilda Armella, vårdare på Högsätra äldreboende, Lidingö:
– Andarnas hus av Isabel Allende, och Eva Luna som hon också har skrivit. Jag läser mest latinamerikanska böcker. Paulo Coelho är en annan författare jag gillar.
Helle Klein, chefredaktör, Dagens Arbete:
– Spår av Lena Sundström. Om en av vår tids största politiska skandaler (avvisningarna av Egyptensvenskarna) och en fantastisk skildring av den grävande journalistikens vedermödor.
Jonas Milton, vd, Almega:
– Bock i örtagård av Fritiof Nilsson Piraten. Om kreaturshandlaren, godsägaren och analfabeten Jon Esping. En mustig och dråplig historia.
Susanna Alakoski, författare och krönikör:
– Flickan i Clèves, av Marie Darrieussecq. På 14-åriga Solange byskola handlar allt snack om sex. Det viktigaste är att ha fått mens och göra sexdebut. Man är typ efterbliven annars. Solange experimenterar. Ovanlig skildring.
Liv Beckström, chefredaktör, Kommunalarbetaren:
– Anna Karenina av Leo Tolstoj har allt: Episk bredd, ett myller av händelser och människor. Trovärdiga, intressanta karaktärer, spännande berättelsetrådar om passion, lidande, trofast kärlek, klasskamp och livet på landet, en ram som lyfter en extremt händelserik period i Rysslands historia. En författare vars vidsynthet och ömsinta blick på det mänskliga talar i varje bokstav.
Peter Fagerlund, fas 3-deltagare, Gotland:
– Mästaren och Margarita av den där ryska författaren, Michail Bulgakov. Han har ett helt annat tänkande, och det passar mig.
Och glöm inte Arbetets boktips inför sommaren!
Enkät: Lena Blomquist och Johanna Kronlid