Foto: Staffan Claesson

Lastbilschauffören Hanna Fange lyssnar helst på ljudböcker.

 

Vad ska du sätta tänderna i den här ­sommaren? Här tipsar huvudpersonerna i vår artikelserie om sina favoriter.

Fallen flicka

av Kristina Wahldén

fallen1Suzanne Lazar, kulturresurs på Kommunal i Bergslagen:

– Om flickor som faller från balkonger. De är viktiga, de här historierna, inte så upplyftande kanske.

 

 

 

 

Haren med ­bärnstensögon

av Edmund de Waal

Haren1Elisabeth Björklund, lektor i didaktik vid högskolan i Gävle:

En släktkrönika om en judisk familj, som tar avstamp i en samling av japanska figurer, som blev kvar på gömstället när familjen skingrades över världen för att undgå förintelsen. Jag har fascinerats av den judiska befolkningen, jag och några kvinnor utanför jobbet träffas i en bokcirkel, vi har lärt oss mycket.

Och så Alice Munros noveller, de är roliga att läsa, med oväntade slut.

Stina Wirséns pekböcker: Aj, Bang, Hej, Oj, Gul!, Sov!

Pija Lindenbaum: Gittan och gråvargarna, Gittan och Älgbrorsorna, Gittan och fårskallarna

 

Yarden

av Kristian Lundberg

Yarden1Olle Johansson, operatör på Sandvik, Sandviken:

– Om daglönare i hamnen i Malmö, den gav mig en annan syn på bemanningsföretag. Jag är så imponerad av honom. Han berättar om en tuff uppväxt, bland annat med en psyksjuk mamma. Men så träffade han en bibliotekarie och började läsa Fröding.

 

 

 

Jag ringer mina bröder

av Jonas Hassen Khemiri

Khemiri1Hanna Fange, lastbilschaufför, Scania transportlaboratorium, Uppsala:

– Allt känns organiskt, text och uppläsning hör ihop, det finns inget mellanrum. Det är otroligt. Det är nog den bästa ljudboksupplevelse jag har.

(Uppläst av Hamadi Khemiri)

 

 

 

Pompeji

av Maja Lundgren

pompeji1Anneli ­Pirinen, operatör på Sandvik, ­Sandviken:

– Om Vesuvius utbrott 79 efter Kristus, och hur de lever där. Åh, jag är med där när jag läser! Den är bland det bästa jag läst, jag har läst den två gånger och jag kommer att läsa den fler gånger. Den är så otroligt bra skriven. Den sticker ut bland alla som jag har läst.

 

 

 

 

Flakmopedisten

av Lasse Berghagen

flakmopedisten1Berit Forsström, operatör på Sandvik, Sandviken:

– Det är en rolig och jättebra bok, som handlar om hans uppväxt, om stugan i Svärdsjö, uppväxten där. Hans pappa var en sån som trodde att han kunde allt. En massa tokigheter händer, jag skrattade högt flera gånger.

 

 

 

 

Såld

av Sally Grindley

sald1Eva Sens, bokombud på Falu lasarett, Falun:

– En flicka blir såld på en marknad i Kina av sin farbror, och hon tvingas arbeta som slav på en stor fabrik, där arbetsmiljön gör henne sjuk. Man får veta lite om Kina och så är det ett intressant och jobbigt ämne, att bli såld som slav. En verklighetsbaserad historia.

 

 

 

Kajas resa – en roman om ett brott

av Carin Hjulström

Kajas-resa1Lars Höglund, professor i biblioteks- och informationsvetenskap:

– En intressant berättelse om en frilansjournalist i Stockholm. Annars blir det ofta deckare för mig, jag läser deckare för att kunna somna.

 

 

 

 

Pippi Långstrump

av Astrid Lindgren

pippilangstrump1Moa, Enerbackens förskola:

– Den och en sångbok.

 

 

 

 

Amerikauret

av Vibeke Olsson

amerikauret1Åke Johansson, tågmästare på SJ, bokombud och ordförande i föreningen Arbetarskrivare, Sundsvall:

– Den och de tre tidigare böckerna om Bricken. Om en ung flicka som växer upp i Sundsvalls sågverksmiljöer. En intressant bok som ger en möjligheter att sätta sig in i livet i Sundsvall under en annan tid.

Själv har han skrivit Trainspottern och andra berättelser från järnvägen; hopsamlade berättelser från ett arbetsliv på tåg. Fler arbetarskildringar från olika yrken behövs, anser han.

Föreningen Arbetarskrivare har gett ut antologin Landet som sprängdes, med berättelser av Aino Trosell och 34 andra nutida arbetarförfattare.

 

 

Den trägne odlaren

av John le Carré

Carre1Johan Olsson, utbildnings­politisk expert på Svenskt Näringsliv:

– Jag rekommenderar den både för innehåll, spänning och språk. Den sätter fart på tankeverksamhet och fantasi, som en god bok ska.

 

 

 

 

Häxan och lejonet

av C S Lewis

Narnia1Charlotta Hen­ningsson, förskollärare, Enerbackens förskola, Mölndal:

– Och de sex andra böckerna i Narniaserien. Jag tar en ungdomsbok, den är jättebra. Jag läser den högt för elvaåringen, han älskar när jag läser högt.

 

 

 

 

Under skinnet

av Michel Faber

under-skinnet1Marcus Strand, bibliotekarie, Sandviken:

– En riktigt ruggig bok, en allegori över hur vi människor behandlar djur. Där är människor inte människor utan ”vodslar” med en art över sig som behandlar vodslarna som vi behandlar djur.

 

 

 

 

 

Boklada-fri-2

Boklådan

Tips om läsning på en anslagstavla nära dig

Läsandet blir allt mer klassbundet och litteraturen har förlorat sin tidigare centra­la plats i folkrörelserna. Det vill Arbetet och ABF ändra på genom samarbetet Boklådan, ett digitalt nyhetsbrev och hemsida, som startade i maj i år.

– Vi har inte hållit på så länge men det har gått bra, det kommer in några anmälningar varje dag från dem som vill prenumerera, säger Peter Gustavsson, kulturpolitiskt ansvarig på ABF.

Där tipsas om böcker som Porslinsfasaderna av Sven Olov Karlsson, Barnexperimentet – svensk skola i fritt fall av Per Kornhall och Oktober i Fattigsverige av Susanna Alakoski. ­Tonvikten ligger på de böcker som ”blottar orättvisor och väcker engagemang”.

– Det är jättebra ju fler böcker alla läser. Men just de böcker som nyhetsbreven tipsar om tror vi att de som jobbar inom arbetarrörelsen i bred mening kan ha stor nytta av, säger Peter Gustavsson, kulturpolitiskt ansvarig på ABF.

Tanken är att nyhetsbrevet ska spridas digitalt men kunna sättas upp på anslagstavlor på landets arbetsplatser och vara en inspiration för landets alla bokombud.

Peter Gustavssons eget boktips är Mannen som dog som en lax av Mikael Niemi, som han just läst om:

– En bok som skildrar mordet på tornedalsfinskan. En fantastisk bok, med ett fantastiskt språk och en väldigt stark skildring av hur det var att växa upp och prata meän­kieli/tornedalsfinska och hur Stor­sverige behandlade meänkielitalande fram till väldigt modern tid.

Boklådan på webben

Boklådan på Facebook