Zimbabwe Elections

 

Än så länge är det lugnt, säger Japhet Moyo som är ordförande för Zimbabwes LO. Landet är ett av världens farligaste länder att organisera sig fackligt i. I dag går landet till val.

I morse klockan sju öppnade vallokalerna i Zimbabwe. En som redan röstat är Japhet Moyo, ordförande för Zimbabwes LO (ZCTU).

– Just nu står jag i en vallokal i centrala Harare. Än så länge har allt gått lugnt till. Här är kön till valurnorna endast fem minuter lång men det har varit långa köer på andra ställen, säger han till Arbetet.
Hans ord bekräftas av internationell media som rapporterar att människor köat från klockan fyra i morse för att få rösta.

Japhet Moyo ingår i Zimbabwes Election Network som observatör och säger att än så länge har valet gått lugnt till. Han tillägger dock att många väljare tror att valet är riggat till 89-årige Robert Mugabes parti, Zanu PF:s, fördel.

Bland annat misstänker oppositionen fusk av vallängderna och att röstar från avlidna personer kan komma att räknas. I Zimbabwe finns stora brister i folkbokföringen. Många som dör registreras aldrig som avlidna, vilket öppnar möjligheter för valfusk.

I Zimbabwe minns många med fruktan det förra valet, 2008. Då vann oppositionens partier MDC-T och MDC-M den första valomgången.

Motreaktionen blev dock dramatisk. En våg av våld och övergrepp svepte över landet. Zanu PF-anhängare inrättade tusentals tillfälliga baser, ofta förlagda i skolor, där oppositionens anhängare samlades ihop. De tvingades sjunga kampsånger samt torterades och misshandlades.

Under våldsvågen drog MDC-T:s ledare Morgan Tsvangirai sig ur valrörelsen. Ett år senare bildades dock en samlingsregering där Robert Mugabe blev president och Morgan Tsvangirai fick posten som premiärminister.

De fackliga organisationerna i landet har blivit utsatta för mycket repression. Främst centralorganisationen ZCTU som är en viktig politisk kraft i landet i och med att facket bildade oppositionspartiet MDC (som senare splittrades till två partier).
Världsfacket IFS pekade nyligen ut Zimbabwe som ett av de farligaste länderna i världen att organisera sig facklig i.

Många tror att detta är blir den sista stora politiska striden för Robert Mugabe. Han är 89 år och har suttit vid makten i 33 år. Med tanke på det förra valets våldsamma historia, då Zanu PF inte accepterade valförlusten, var det flera som reagerade då Robert Mugabe nyligen sa säg vara beredd att avgå om han förlorade valet.

– Om man går in i en process, och ställer upp i tävlan, där det bara finns två resultat — seger eller förlust — så kan man inte ha båda, sa han enligt TT.

Det uttalandet bemöttes dock av Morgan Tsvangirai som i The Washington Post vädjar till omvärlden att inte gå på Mugabes charmoffensiv.

– Mugabe är världens äldsta ledare och en av dess mest långlivade diktatorer. Han riggar detta val på ett mer sofistikerat sätt än de tidigare Zanu-PF-kampanjerna med misshandel, mord och skräck, skrev han.