Foto: Schalk van Zuydam

Foto: Schalk van Zuydam

Swaziland, där fackliga och andra aktivister protesterat mot kung Mswati III enväldiga styre.

 

Det har varit ett tufft år för fackliga runt om i världen. I bland annat Zimbabwe, Swaziland och Guatemala sker systematisk förföljelse och i Colombia mördades minst 18 fackliga förra året.

Japhet Moyo sitter på sitt kontor i Harare i Zimbabwe.

– Läget blivit mer spänt. Vi måste få tillstånd för att hålla möten på landsbygden och dessutom görs razzior mot civila organisationer, säger Japhet Moyo, som är ordförande för ZCTU, motsvarande LO.

Läget för honom och hans medlemmar har blivit allt tuffare de senaste månaderna i och med att valet i Zimbabwe närmar sig. Det bråkas fortfarande om datumet, men det mesta tyder på att det kommer att ske den 31 juli. På ena sidan står då president Robert Mugabes Zanu PF, på andra sidan partierna MDC-T och MDC-M.

I Zimbabwe tänker många fortfarande på de våldsutbrott som inträffade 2008 när Robert Mugabes parti förlorade valet. En våldsvåg drog genom landet och efter det utsågs Mugabe ändå till president i en samlingsregering där oppositionen ingår.

För de fackligt aktiva i ZCTU har valet stor betydelse eftersom det var facket som grundade oppositionspartiet MDC, som nu har splittrats i två.

Att facket deltar i den politiska kampen har också inneburit att det blivit en måltavla, enligt världsfacket IFS som presenterat en årlig rapport över kränkningar av fackliga rättigheter i världen.

Söder om Zimbabwe ligger Swaziland där arbetslösheten också är hög och tillgången på mat låg. Även det landet pekas särskilt ut av världsfacket IFS som en nation där systematiska kränkningar sker mot facket.

Swaziland är en monarki och kung Mswati III utser själv premiärminister, kabinettet och ambassadörer samt en rad andra viktiga poster. Terrorlagarna från 2008 är stränga och det räcker med att organisationer ”hotar den allmänna säkerhetssituationen och stör den allmänna ordningen” för att de ska klassas som terrororganisationer.

Det har ställt till problem för centralorganisationen Trade union congress of Swaziland (Tucoswa) som vill införa fria val i landet. Fackföreningsledare har arresterats, och den 12 april förra året infördes undantagstillstånd och mötesförbud för att stoppa facklig och kyrklig opposition.
Andra länder där stater aktivt motsätter sig  facklig organisering är Burma, Fiji, Georgien och Guatemala, enligt världsfackets rapport.

I Colombia fortsätter mordvågen. Minst 18 fackligt aktiva mördades förra året. I juli förra året sköts petroleumfacket Sindispetrols ledare Eder Tomás Cárdenas Chitiva till döds i staden Paratebueno efter att facket pressat på för att sluta kollektivavtal.

Den ekonomiska krisen satte sin prägel på den fackliga verksamheten i flera länder under förra året. I 46 av 87 undersökta länder har, enligt rapporten, facklig verksamhet olovligen förhindrats. I flera länder, som till exempel Etiopien där lärarna inte fått organisera sig, har offentliganställda haft problem att bygga sina organisationer.

Även vissa delar av Europa pekas ut som ett problemområde. Den ekonomiska krisen har under­minerat ingångna avtal i Portugal, Grekland, Rumänien, Spanien och Italien, enligt världsfacket IFS.

IFS

Internationella fackliga sam­organisationen (IFS) representerar över 175 miljoner löntagare över hela världen.

Medlemmarna är de fackliga centralorganisationerna, 315 stycken från 156 länder.

Från Sverige är LO, TCO och Saco med.