Företaget Scandstick betalade en utekväll med middag för de anställda, förutom de 18 personer som är medlemmar i IF Metall. Föreningsrättskränkning anser facket. Nu ger Arbetsdomstolen förbundet rätt.

Det var en av de anställda som föreslog vd:n för Scandstick att stå för notan för en utekväll med mat och spela biljard. När den anställde satte upp information om middagen i lunchrummet stod det att inbjudan gäller, förutom de som är fackligt anslutna till IF Metall.

Anledningen var att det några veckor tidigare hållits en middag enbart för fackliga medlemmar.

IF Metall i nordvästra Skåne fick information om formuleringen och kontaktade bolaget. Men förhandlingarna slutade i oenighet. Och middagen utan fackliga medlemmar genomfördes på företagets bekostnad.

Fallet gick ända till Arbetsdomstolen (AD), som i dag onsdag kom med sin dom. Domstolen anser att bolaget är skyldig till föreningsrättskräkning och ska betala skadestånd på 5 000 kronor vardera till de 18 medlemmarna, och 20 000 kronor till facket. Och arbetsgivarsidan får stå för rättegångskostnaderna på närmare 142 000 kronor.

Att det allmänna skadeståndet på 20 000 kronor blev lågt beror på att rätten inte uppfattat det som att bolaget ”på något allvarligt sätt hindra eller försvåra för de 18 medlemmarna att utöva sin föreningsrätt”.