Alla på företaget Scandstick förutom IF Metalls medlemmar var välkomna till festen där företaget stod för notan. Nu stämmer facket företaget för föreningsrättskränkning.

Det var i november förra året som de anställda på familjeföretaget Scandstick bjöds på mat och dryck på en restaurang i Helsingborg. På inbjudan som satts upp i lunchrummet fanns dock ett förbehåll.

”Obs! Anmälan är bindande och gäller för alla utom de som är fackligt anslutna till IF Metall.” stod det på lappen.

Facket kallade till förhandlingar med företaget och krävde att alla skulle vara välkomna till middagen, men villkoret ändrades inte. IF Metall stämmer nu företaget i Arbetsdomstolen för föreningsrättskränkning.

– Vi har svårt att se det som något annat än en tydlig kränkning av föreningsrätten, säger Darko Davidovic, IF Metalls förbundsjurist.

– Företaget säger till sina egna anställda att ni som gått med i IF Metall får inte vara med, för ni har utnyttjat er föreningsrätt.

Scandsticks vd Sten-Inge Fredin har en annan syn på saken. Han säger att en av de anställda berättat att några killar i personalen vill gå ut och äta och bowla och undrat om inte företaget kan stötta det ekonomiskt, vilket han gått med på.

– Att en av killarna sedan sätter upp lappen i lunchrummet utan företagets vetskap tycker jag inte att vi kan lastas för, säger han.

Sten-Inge Fredin säger att företaget bara accepterat att betala en aktivitet för en grupp anställda och det sedan är personalen som satt upp villkoren. Anledningen till personalens agerande ska ha varit att facket några veckor tidigare ordnat en motsvarande middag som bara var för IF Metalls medlemmar.

Darko Davidovic tycker att det är ett konstigt resonemang. Han säger att oavsett vem som bjudit in till festen så har företaget betalat den och därmed stått bakom föreningsrättskränkningen. Fackets fest var enligt Darko Davidovic ett årsmöte med middag. Om de övriga anställda hade velat vara med kunde de ha gått med i facket.

– Varje förening måste få ha möten för dem som är med i föreningen. Det är en helt annan sak att kräva att man ska lämna sin fackförening för att få vara med på en middag.

IF Metall kräver nu att företaget betalar 20 000 kronor i skadestånd till var och en av förbundets 19 medlemmar på arbetsplatsen. Dessutom kräver facket 50 000 kronor i allmänt skadestånd. Kravet landar sammanlagt på 430 000 kronor.

Sten-Inge Fredin tycker att det är bra att frågan nu ska avgöras i domstol.

– Det är helt perfekt. Jag hade blivit besviken annars. Nu får domstolen avgöra om facket kan gå in och skapa sådan här turbulens bland personalen, för det är inte vi eller de som skapat turbulensen utan bara facket, säger han.