När anställda på Icabutiken fyller jämna år brukar kollegorna skriva roliga rim.

Men Jessica fick aldrig något. Så när hon slutade gjorde hon ett eget rim och skickade till arbetskamraterna i en chattgrupp, skriver Handelsnytt.

Där skrev hon att försökt att avsluta sitt liv och att hon mått dåligt över hur hon blivit behandlad på arbetsplatsen.

På hennes telefon kan man se hur kollegorna en efter en har lämnat chattgruppen. Ingen kommenterar. Ingen hör av sig och frågar hur hon mår.

Chefen sa inte ens hejdå när hon gjorde sin sista dag.

”Då stängde chefen ut mig från allt”

Jessica har jobbat på Icabutiken elva år. 2019 kom en ny handlare.

I maj 2022 blev Jessica utsedd till skyddsombud, personalens representant i arbetsmiljöfrågor.

– Då stängde chefen ut mig från allt. De byggde om butiken men jag fick inte vara med och diskutera arbetsmiljön. Ingen pratade med mig och mötena hölls ofta de dagar jag inte var där eller med kort varsel.

”Det var mobbning”

Ellen Amnebrink har jobbat med Jessica i tio år.

Det var Jessica som lärde henne kassan när hon började. De håller fortfarande kontakten och vi möts på ett café.

– Det var mobbning på jobbet. Allt Jessica sa var fel, säger kollegan Ellen.

Hon berättar att det kändes som att chefen kom ut i butiken så fort de två pratade med varandra för att avbryta. Som att han hade koll via övervakningskamerorna.

Fått skadestånd

Annica Norling är ombudsman och regionalt skyddsombud på Handels.

Hon är kritisk till att chefen inte kallade Jessica som skyddsombud till möten om arbetsmiljön, trots att han är skyldig att göra det.

Jessica har fått skadestånd av chefen på 5 000 kronor för att han hindrat henne i rollen som skyddsombud.

”Fanns grupperingar och konflikter”

Till slut anmälde Annica Norling och Jessica arbetsgivaren till Arbetsmiljöverket.

I anmälan skrev de bland annat att det gjorts en enkätundersökning bland de anställda som visade på lågt/halvbra resultat för, ledarskap, arbetsorganisation och säkerhet och hälsa.

Trots detta hade chefen inte tagit tag i dessa problem eller andra saker som hade med arbetsmiljön att göra.

– Det fanns grupperingar och konflikter på arbetsplatsen. Jag påpekade flera gånger att han borde ta in företagshälsovården för att jobba med arbetsgruppen men det fanns inget intresse, säger Annica Norling.

Brister i arbetsmiljön

När Arbetsmiljöverket gör en inspektion konstaterar de att det finns flera brister.

Inspektörerna menade att det i princip inte finns några rutiner överhuvudtaget för det systematiska arbetsmiljöarbetet eller för samverkan med skyddsombuden. Något som krävs enligt lag.

Arbetsgivaren hade inte undersökt de fysiska, organisatoriska och sociala arbetsförhållandena och bedömt riskerna för att anställda ska drabbas av ohälsa och olycksfall.

Myndigheten ansåg också att chefen inte hade tillräckliga kunskaper om arbetsmiljö utan krävde att han skulle ta in expertkunskap.

”28 botox-injektioner i huvudet”

Ellen har också upplevt problem med arbetsmiljön på Icabutiken. Hon blev ständigt schemalagd långa pass i kassan. Hon har problem med migrän som kommer och går i perioder.

– Jag får ta 28 botox-injektioner i huvudet var tredje månad mot värken. Lamporna från snuskylen, cigarett- och tuggummihyllan triggade migränen. Jag började släcka ner när jag jobbade men chefen gick och tände dem hela tiden.

Det blev så mycket press i och med migränen så att hon kände att hon inte orkade med att vara ansvarig för tobaken längre. Då hotade chefen med att dra ner motsvarande timmar.

Efter att facket blivit inblandat fick hon behålla sina timmar och släcka ner viss belysning. 

Tog in experthjälp från Ica centralt

Efter att Arbetsmiljöverket varit på plats tog chefen in experthjälp från Ica centralt. Han har tagit fram rutiner och börjat jobba med arbetsmiljön.

Skyddsombuden godkände hans arbete och myndigheten lade ner ärendet eftersom det skett förbättringar.

Efter sommaren blev både Jessica och Ellen uppsagda.

– Jag är så besviken. Det var ingen arbetsbrist enligt mig, utan de ville bara bli av med Jessica, och eftersom jag har kortare anställningstid sades jag upp också. Det är massa extringar inne hela tiden så det finns jobb, säger Ellen.

Facket försökte att hävda att Jessica skulle bli undantagen för att hon hade en viktig roll som skyddsombud. Men då hörde en kollega av sig till facket och sa att de inte hade något förtroende för Jessica och att de utsett ett nytt skyddsombud.

”Snälla gå inte in”

I december var Jessicas make var bortrest.

Hon hade skrivit en lapp som skulle lägga utanför ytterdörren. ”Snälla gå inte in. Det ligger en död person här”.

– Den som känner mig vet att jag inte är en person som har dålig självkänsla eller självförtroende. Men nu kände att jag inte klarade av någonting. Jag dög inte ens till att få ett nytt jobb. Han sa upp den enda tryggheten jag hade och jag orkade inte mer. Jag tänkte att mina barn är vuxna och min man klarar sig. De har det bättre utan mig.

Ångrar att hon sa ifrån

Men i sista stund fattade hennes man att något var fel. Han bad barnen att gå hem till Jessica och hålla henne sällskap.

Hon kan ibland ångra att hon sa ifrån, att hon stod upp för sig själv och sina rättigheter.

– Jag har förlorat så mycket, både ekonomiskt och min självkänsla.

Ellen flikar in:

– Jag ångrar snarare att jag inte sa ifrån mer.

Handlaren: ”Utrett och hanterat”

Handlaren David Eriksson säger till Handelsnytt att problemen med mobbning och konflikter är utredda och hanterade. Att han tagit in extern hjälp till individer som behövt det.

– Men det är tråkigt att en tidigare anställd fortfarande känner sig berörd av det. Jag är ledsen att hon känner så.

Att Jessica kände sig utfryst i rollen som skyddsombud vill han inte kommentera närmare.

– Vi har tagit till oss av kritiken vi fick av Arbetsmiljöverket och åtgärdat allt det vi fick synpunkter på. Vi jobbade under ett år tillsammans med fackliga representanter. Och vi blev godkända så den utredningen är nu stängd.

Nekar till att övervaka personal

Att han skulle övervaka sin personal via övervakningskameror nekar han till.

– Det stämmer inte. Vi har kameror av säkerhetssynpunkt och inget annat syfte.

När det gäller Ellens problem med migrän säger han att han försökt att anpassa arbetet så mycket det har gått.

­– Men det går inte att släcka ner hur mycket som helst i en matbutik.

Han säger också att han tillmötesgick henne genom att inte säga upp hennes timmar när hon inte klarade av ansvaret för tobaken.

Uppsägningar berodde på tuffa tider

Att han skulle ha sagt upp ett antal personer för att komma åt Jessica menar han inte stämmer, utan att det handlade om arbetsbrist.

– Det har varit tuffa tider i ekonomin, folk har handlat mindre och det har påverkat oss i en volymbransch. Jag förstår att det aldrig är roligt för den som blir uppsagd men vi har gjort det i dialog med facket från början till slut.

Artikeln är tidigare publicerad i Handelsnytt som tillsammans med Arbetet och sex andra titlar ingår i LO Mediehus.

Här finns hjälp om du mår dåligt

Självmordslinjen är tillgänglig via chatt och telefon 90 101. Den är till för dig som har tankar på att ta ditt liv, eller för dig som har frågor om närstående som har självmordstankar. Man är alltid anonym och linjen har öppet dygnet runt, varje dag.

Jourhavande präst är öppen för alla som behöver medmänskligt stöd på natten. De har tystnadsplikt och du är anonym. Ring 112 och be att få tala med jourhavande präst.

Jourhavande medmänniska är till för dig som söker medmänskligt stöd på natten och nås på tel 08-702 16 80.

Vid akut självmordsrisk, ring närmaste akutmottagning eller 112.

Lyssna på podden Arbetet Krim