Nej till policy om att förhandla med facket, fortsatt förtroende för Elon Musik, och ja till en multimiljardlön till den omtvistade vd:n. Så kan man förenklat summera gårdagens årsstämma i Austin, Texas.

Inför stämman hade en grupp nordiska aktieägare med Folksamgruppen i spetsen lagt fram ett förslag till en ny policy som skulle öppna upp för stärkta fackliga rättigheter inom Tesla. Förslaget innebar bland annat att Tesla skulle börja förhandla med facket och sluta försvåra för facklig organisering.

”Viktigt påverkansarbete”

Bakom sig hade Folksamgruppen bland annat svenska AMF och Sjunde AP-Fonden.

Emilie Westholm, chef för ansvarsfullt ägande på Folksamgruppen, är i dag besviken på utfallet.

– Det är klart att vi ville nå framgång. Men man ser sällan förändringar över en natt i sådant här påverkansarbete. Men att lyfta frågan är viktigt. Det leder till att andra aktieägare får höra om problematiken och att styrelsen avkrävs på svar. Det är en förutsättning för förändring framåt, säger hon till Arbetet.

Världens största pensionsfond backade

Exakt hur omröstningen slutade har ännu inte offentliggjorts. På svenska stämmor kan man ofta se röstresultatet direkt. I USA är kulturen en annan, säger Emilie Westholm, som tillägger att hon själv inte närvarade i Austin.

– Vi kan i alla fall konstatera att norska oljefonden röstade ja till vårt förslag. De är världens största pensionsfond. När de gör saker brukar det få effekt på sikt.

Folksamgruppen har Tesla-aktier till ett värde av cirka en miljard kronor. Ni är ett kundägt bolag med nära relationer till LO. Hur länge kan ni försvara ert aktieinnehav?

– Det är alltid samma balansgång i alla innehav där vi inte är nöjda med något. Men så länge vi ser att vi kan samarbeta med andra investerare så finns det en väg framåt. Men det finns inget självklart svar. För många år sedan sålde vi till exempel våra aktier i Lundin Petroleum.

Att stämman röstade ja till en ersättning på närmare 600 miljarder till Elon Musk och samtidigt sa nej till Folksams förslag är svårgripbart, avslutar Emilie Westholm.

– Det är väldig, väldigt svårt att förstå naturligtvis. Särskilt ur ett svenskt perspektiv.

Om den kontroversielle vd:n får ut sina pengar är dock inte helt klart, trots stämmans ja. Detta beror på lagstiftning på delstatsnivå i USA. Det pågår just nu rättsprocesser i frågan.