Både IF Metall och Teknikföretagen tillbakavisar kritiken mot las-diskussionerna. De tycker att frågorna behöver lösas. Och IF Metall tycker invändningarna är oärliga.

Sex LO-förbund kritiserar samtalen som IF Metall och Handels för med tre arbetsgivarorganisationer om las, omställning, inhyrning och visstidsanställningar. Kritiken är publicerad i Arbetet.

–Jag är förvånad över kritiken som finns i deras debattartikel. Det är invändningar som de inte fört fram till oss. Vi har berättat om samtalen och vi träffar de sex förbunden ofta i olika sammanhang, säger Veli-Pekka Säikkälä. Avtalssekreterare hos IF Metall.

Han hänvisar också till diskussionen om LO-samordningen. Då var alla LO-förbund överens om att skicka ett gemensamt brev till Svenskt Näringsliv och föreslå förhandlingar om samma frågor – las, omställning, visstid och inhyrning. Så då undrar han vad problemet är – alla LO-förbund vill ju föra de här diskussionerna.

Veli-Pekka Säikklä pekar på att kritikerna skriver att det är en myt att det är så svårt att säga upp folk

– Just det. Problemet är att det är så lätt att säga upp folk. Och det försöker vi göra något åt, säger IF Metalls avtalssekreterare.

Anders Weihe är förhandlingschef hos Teknikföretagen och en av Handels och IF Metalls motparter i diskussionen om las, omställning, inhyrning och visstidsanställningar.

– Hos många fack finns en slags tabu-mentalitet kring las. Varje diskussionen ses som ett helgerån. Det gör debattklimatet torftigt, säger han.

Anders Weihe säger att las inte förändrats sedan 1974 då lagen infördes. Och lagen bygger på 60-talets arbetmarknad som enligt honom såg helt annorlunda ut – ingen strukturarbetslöshet, ingen ungdomsarbetslöshet och omfattande arbetskraftsinvandring från Finland och Jugoslavien.

– Situationen blir omöjlig om vi inte får diskutera las. Det skapar ett dåligt klimat mellan parterna, säger Anders Weihe.

LÄS OCKSÅ:

”Olämpligt att föra samtal om las offentligt”

Debatt: Kasta las-diskussionen i soporna