Dramatiskt ökad fattigdom bland sjuka och arbetslösa

Grafik: Arbetet Klicka på bilden för att se den i större format

Grafik: Arbetet
Klicka på bilden för att se den i större format

Fattigdomen bland arbetslösa och sjuka har ökat dramatiskt och nu är andelen fattiga tre gånger större än för tio år sedan. Jämfört med 1990-tals­krisen faller många igenom skyddsnätet.

På tio år har andelen fattiga ökat kraftigt bland de arbetslösa och sjuka.

2003 klassades drygt 9 procent i gruppen som fattiga – det vill säga hade en inkomst under 60 procent av medianinkomsten. Tio år senare, 2013, var motsvarande siffra drygt 33 procent, enligt SCB som nyligen presenterade ny statistik.

– Ungdomar, invandrare och ensamstående kvinnor med barn har drabbats hårdast, säger Hans Swärd, professor på Socialhögskolan inom Lunds universitet.

Han säger att en del av ökningen kan förklaras med att ett vidgat inkomstgap, vilket påverkar statistiken. Det finns även andra förklaringar. De som blir arbetslösa och sjuka i dag fångas inte upp i samma omfattning som tidigare.
– Det beror på att det varit neddragningar inom välfärden, säger Hans Swärd.

Den kraftigaste fattigdomsökningen bland arbetslösa och sjuka skedde strax efter att den borgerliga regeringen tog över makten 2006.

Några år senare kollapsade den globala finansmarknaden. En varselvåg sköljde över EU-länderna. I Sverige, som i så många andra länder, steg arbetslösheten. Att andelen fattiga i gruppen arbetslösa/sjuka då ökar i Sverige kan tyckas naturligt.

Samtidigt kan man jämföra dagens situation med början av 1990-talet då Sverige drabbades av en kris som var ännu mer omskakande. Skuldbördan var stor och arbetslösheten sköt i höjden. Trots det var andelen fattiga i gruppen arbetslösa/sjuka stabil och på en relativt låg nivå, kring 6 procent. Det är långt under dagens nivå på drygt 33 procent.

En förklaring är att det under 1990-talet inte genomfördes några stora försämringar i vare sig a-kassan eller sjukförsäkringen. Då den borgerliga regeringen tillträdde 2006 var en grundbult i deras arbetsmarknadspolitik att öka skillnaden mellan dem som jobbade och dem som inte gjorde det.

A-kassan blev dyrare och svårare att kvala in till och sjukförsäkringen förändrades. Men ökningen av andelen fattiga i gruppen arbetslösa och sjuka hade redan börjat, strax innan den globala finanskrisen utlöstes.

Även studenternas situation har försämrats dramatiskt. 2003 räknades drygt 26 procent av de studerande som fattiga. Tio år senare var motsvarande siffra drygt 42 procent.

Johan Alvfors, vice ordförande för Sveriges förenade studentkårer, säger att studiemedlen halkat efter och inte haft samma utveckling som lönerna.
– Dessutom ser vi att skuldbördan för studenter ökat. I både alliansen och regeringens budgetar ökar studielånets andel av studiestödet, säger han.

Högre studieskulder påverkar i sin tur vilka det är som pluggar vidare på högskola och universitet. Unga som har studieovana föräldrar – vanligt i LO-hem – drar sig för att låna pengar för att plugga
vidare.

 

Fattigdomsmått

Fattigdom kan mätas på olika sätt.

• Ett absolut mått är att till exempel hävda att alla som tjänar mindre än två dollar om dagen är fattiga. I länder som USA och Sverige finns det enligt det sättet att räkna knappt någon fattigdom alls.

• Ett annat sätt är att mäta relativ fattigdom, som ofta anges som andelen som har en inkomst som ligger under 60 procent av landets medianinkomst. Det visar vilka sociala skillnader som finns i landet.

• 2013 var medianinkomsten i Sverige 18 800 kronor. Den som hade en inkomst under 11 300 i månaden hamnade därmed under fattigdomsstrecket.

Källa: SCB

 

LÄS OCKSÅ

Hemlöse Benny: Ingen väg tillbaka

Socialsekreteraren ska lappa ett trasigt skyddsnät

Diakonen som känner alla hemlösa i staden

Politikerna: Så vill vi pressa tillbaka fattigdomen i Sverige

 

Erik Larsson
08-725 52 11 @Erik_Larsson

Kommentera den här artikeln

 • Tobias

  Jag tillhör alla dessa fattiga. Även efter mer än 50 år av arbete och inbetalning av skatt, hamnar jag nu på drygt 10.000 kronor före skatt. Jag hamnade i en situation som bäst kan beskrivas som ”kafkalik” efter en arbetsplatsolycka.

  Efter detta blev ingenting sig likt.
  Jag kan inte förklara mig för myndigheterna eller få någon respons.
  Känslan hänger kvar av att man redan har bestämt sig för vilket beslut som skall tas.

  Detta sagt, så får socialförsäkringssystemet underkänt på alla punkter.
  Man är utlämnad till godtycke i dem flesta fall.

  Även om det är politiska beslut. Så är det ingen som protesterar eller på annat sätt gör skillnad. Alla vi som är olycksbarn har ingen röst som hjälper eller stödjer oss.

  • dida

   Rösta rätt nästa gång.. december maffian kommer dra ner sverige i u-lands nivåer

   • Tobias

    Sverige är redan på u-landsnivå.
    Rösta rätt är att man röstar, men inte efter politiken, utan efter ideologi.
    Eller hur?

  • Linn

   Men ett parti som (S) kommer inte hjälpa dig något. Eftersom de inte verkar bry sig alls om de fattiga i Sverige. Om de brydde sig om dig och alla övriga fattiga svenskar så hade detta visat sig. För pengar finns ju tydligen. Men pengar verkar ju bara finnas till annat och inte till er som hamnar i fattigdom.
   Jag hade gärna sett att vårt folk fick den hjälp de behöver.
   Men partiet (S) verkar inte stå på de fattigas sida alls.

   • Tobias

    Det finns inga partier. Bara politiker.

 • moajen

  Enligt kronofogde myndigheten hade skuldsaningns ansökninga från sjuka arbetslösa ökat med ca 30 % det innebär ju att de som är sjuka får 5 års ekonmisk straffarbete för att de inte får en skälig ersättning i förhållande med inkomstförlusten… med skuldsanering får du ingen bostad ingen avbetalning på medicin eller glasögon mmm.. varför förutom att bli sjuk ska du få ett straff till för att politikern inte ägnar någon tanke till de utsatta idag.

 • Jesper_Lange

  Skönt med en objektiv bild av Alliansens politik. Det var detta dom ville. Det var detta dom gjorde. Nu behöver ingen längre tvivla på att de är kapitalets lobbyister även om de försöker dölja det med folkhemsord.

  • Dangerous Beans

   Men Alliansen SA att de skulle göra det… Det var deras vallöfte 2006 (och 2010) att sänka a-kassan och sjukersättningen. Och de blev valda med bred majoritet. Därför måste ju de flesta tycka att det är bra politik.

 • Maria Ekdahl

  Ja jag vet också hur det känns att vara på den fattiga sidan. Jag är 44 år och lider av en obotlig kärlsjukom och det har inneburit att jag har mist båda mina ben. Det högra benet miste jag i slutet på 2013 och det andra nu i mars. Jag hade otur med första amputationen och blev inneliggande i ett år. Delvis på grund av att vår bostad låg på tredje våningen utan hiss. Vi var tvungna att söka annat boende. Hur enkelt är det med betalningsanmärkningar. Kommunen hade inget att hjälpa till med trots jag var handikappad. Vi har en son hemmaboende som nu är 13 år. Jag fick bosätta mig på ett korttidsboende i ca 3 månader och där bodde enbart dementa och gamla människor så jag kände mig inte hemma där. Jag höll på att gå under. Till slut skrev jag ett mail till högsta hönset och veckan efter hade vi en lägenhet. Men vi fick ha hjälp av soc. Vi hyr i andra hand i något år till sen släpper de taget och vi får ett förstahandskontrakt.
  Nu när jag hade legat så länge på sjukhus började ekonomin bli riktigt dålig. Spiken i kistan blev när jag hade varit hemma i ett halvår så la andra benet av och jag fick amputera det också. Vår son har en diagnos på ADHD och kräver extra tillsyn, mängder med möten måste vi gå på och följa honom till skolan är ett måste för annars går han inte. Han har mer frånvaro än närvaro. Det innebär att det är nästan omöjligt för min man att jobba just nu. Sen när jag kommer hem så kräver jag mängder med hjälp, i alla fall i början och då behövs han hemma då också. Så vi kan inte söka socialbidrag för han kan inte stå inskriven hos AF för att han kan inte vara arbetande just nu. Så vi försöker överleva på min sjukpenning som är på ca 10.11000 och sen har vi en hyra på nästan 8000. Dessa pengar ska räcka till mat, hygienartiklar o.s.v Det pengarna inte räcker till är kläder, skor bland annat som Emil behöver. Vi kan aldrig göra något, unna oss någonting.Det är inte det viktigaste men Emils behov blir inte tillgodo sedda anser jag. Jag har inte klippt mig på 3 år, Tandläkaren har ingen av oss råd med. Jag skulle kunna göra en lista hur lång som helst. Det viktigaste är att Emil ser ordentlig ut för jag vill inte han blir retad i skolan. Han har tillräckligt med problem där ändå. På två år har jag varit hemma i ett halvt år. Nej det känns som vi går på knäna och det är inte så mycket mer att be för.
  Gå gärna in på min blogg och kika http://mialek.wordpress.com
  Tack för mig

 • Ordförande Svensson

  Sifferfiffel. Den disponibla inkomsten har ökat för alla. Att se dem som har 60 procent av medianinkomsten som fattiga är simpelt svartmåleri.

  • Magnus Nybom

   ”Simpelt svartmåleri”…! Jo, det ska vara faan det…! En sjuk med sjukersättning (alltså inte sjukpenning som är lite högre…) fick ca 62-63% av SGI föra alliansens sjukförsäkrings”reform” idag är samma ersättning p.g.a. andra beräkningsgrunder och rena sänkningar mindre än 57% av SGI… OM han överhuvudtaget har fått behålla sin sjukersättning vill säga, och inte ha skeppats över till A-förmedlingen som drygt 100.000 andra sjuka har gjort sedan 2008. Och DESSUTOM betalar han nästan 12 % högre inkomstskatt än en arbetare på den usla ersättningen…! Så ta och vakna upp till verkligheten… men se upp så att du inte stryper dig i slipsen när du stiger upp morgonen i din drömvärld där ”alla” har fått reallöneökningar…! Jag ska ge dig ett gott råd, se till att vet vad du talar om innan du yttrar dig nästa gång så slipper du göra dig till åtlöje och kränka andra människor i onödan.

  • Tobias

   Jag tror varken löner eller kompetens är grundorsaken till arbetslöshet. Det är en politisk skapelse…man har beslutat att det är viktigare med låg inflation och höga vinster för företagen istället för låg arbetslöshet. Det kostar ju ungefär lika mycket för offentlig sektor att anställa direkt som att betala ut stöd åt arbetslösa…så det är ingen kostnadsfråga egentligen.

 • inger711

  Staten tar skattebetalarnas pengar och ger ut till dem som inte betalar skatt..Läs fakta på olika skattefria bidrag och andra förmåner som betalas ut till dem som inte betalar skatt och som nu kommer bli många fler varje år. Skattehöjningar kommer att bli flera om regeringen skall kunna finansiera denna massiva flyktingström som måste leva på försörjningsstöd m.m.

  https://ladycobra.wordpress.com/2012/12/18/sveriges-ekonomi-och-okade-kostnader-for-invandringen/

 • Tobias

  Klyftan mellan fattig och rik vidgades och det beror inte bara på att en liten elit dragit ifrån utan att de fattiga faktiskt blivit allt fattigare.

  Inkomsterna för sjuka och ­arbetslösa har sjunkit dramatiskt. På ­mitten av 1990-talet hade denna grupp i genomsnitt 85 procent av de arbetandes inkomster. År 2012 hade inkomsten ­sjunkit till 63 procent, enligt en rapport från Finanspolitiska rådet.

  Det kan man ju tycka är lite konstigt. Borgerligheten gick ju till val på ett dunderrecept där de skulle lösa problemet ”utanförskap” genom att öka drivkrafterna till arbete.

  Skatterna sänktes för alla med jobb och kalaset betalades fem gånger om genom försämringar i sjuk- och arbetslöshetsförsäkringarna. Tanken var att lika mycket som de sjuka och arbetslösa skulle förlora i sociala ersättningar skulle de ta igen genom större arbetsinkomst.

  Åtta år senare vet vi hur det slutade.

  Att andelen fattiga bland arbetslösa och sjuka har mångdubblats är helt enkelt resultatet av genomtänkta politiska val.

  Det är en utveckling som går att vända genom andra politiska val.