Foto: Bertil Enevåg Ericson

Karim vägrade betala 15 000 kronor. Därmed hade han jobbat färdigt på Brings lager i Jordbro.

 

Karim fick betala runt 50 000 kronor för att få jobba som inhyrd på Brings lager i ett och ett halvt år. En anställd på Bring fick hans lön insatt på sitt konto och drog av 3 000 kronor i månaden. Resten fick Karim ut kontant.

Nu har han gjort en polisanmälan.

– Det var inte bara jag som betalade. En del betalade 1 000 kronor, andra kanske 2 000. Jag vet inte exakt. Jag talar dålig svenska och behövde verkligen ett jobb. Jag fick betala 3 000 kronor, säger han.

Juhani Kulo är ombudsman på Handels:

– Vi har hört talas om sådant här tidigare, men han är den första som vågar berätta.

Karim var anställd på bemanningsföretaget Uniflex och uthyrd till Bring Frigos lager i Jordbro söder om Stockholm. Han var asylsökande när han blev anställd. Asylsökande får jobba utan arbetstillstånd.

Men han hade inget personnummer och därmed inget bankkonto. Han säger att Uniflex föreslog att lönen skulle sättas in på den Bringanställdes konto för enkelhetens skull.

– Jag behövde ett jobb och pengar, så jag gick med på det.

Enligt Karim är den anställde ingen arbetsledare på Bring, även om han uppträder så mellan varven. Karims lönespecifikationer skickades till den anställdes hemadress.

– Han berättade vad jag fick i lön, säger Karim.

Det här tog slut i mars 2011. Då krävde samma Bringanställde Karim på 15 000 kronor till ”presenter till cheferna på Uniflex”. Han vägrade betala.

Därmed hade han jobbat färdigt på Bring.

Han var kvar på uthyrnings­företaget Uniflex, men nu varvade han mindre uppdrag med obokade perioder. På Bring hade han varit inhyrd på heltid och tjänat mellan 16 000 och 20 000 kronor efter skatt, inklusive övertid. Nu sjönk lönen till mellan 10 500 och 12 000 kronor efter skatt.

Han kom i konflikt med några chefer på Uniflex och blev uppsagd av personliga skäl den 17 september. Han vägrade att skriva på uppsägningen och vände sig till Handels.

Det var så utpressningen blev känd. Handels uppmanade honom att gå till polisen. Nu har en förundersökning inletts.

Karim blev inte uppsagd av personliga skäl. Det ändrades till en vanlig uppsägning för arbetsbrist i en förhandling den 19 november. Uppsägningstiden är sex månader med en månadslön på drygt 22 500 kronor. Han behöver inte jobba på Uniflex under tiden och är fri att ta ett annat jobb.

Han är fullt på det klara med att han aldrig mer kan få jobb på Bring eller Uniflex, men det priset är att han beredd att betala. Han vill dra fram historien i ljuset.

Från början är han inställd på att träda fram med namn och bild, men oron för att bli svartlistad av fler arbets­givare får honom att tänka om.

Karim fick uppehållstillstånd i juli förra året. Han kom till Sverige från Syrien på hösten 2008 och började jobba redan efter några månader. Han lärde sig inte svenska i arbetslivet. Man kan komma långt med arabiska både i bemanningsbranschen och på lager.

Följaktligen var han ständigt i underläge både mot sina chefer och mot tvåspråkiga arbetskamrater. När han blev uppsagd i september förstod han inte vad för papper han skulle skriva på. Han hade aldrig en tanke på att gå till Uniflex och berätta att han pressades på pengar.

– Jag var rädd för att berätta det. Då vet jag inte vad som skulle ha hänt. Jag hade inget annat jobb och behövde pengarna, säger han.

Fotnot: Karim heter något annat i verklig­heten.

Företagen: ”Polisutredningen får klargöra vad som hänt”