Arbetsförmedlingen vill bli av med privata jobbcoacher: ”Väldigt låga resultat”
Privata jobbcoacher som bara lyckas hjälpa två av hundra arbetslösa. De stora bristerna i insatsen Rusta och matcha ligger bakom Arbetsförmedlingens nya drag – nu väntas runt 100 avtal sägas upp. ”Vi har leverantörer med väldigt låga resultat.”

Martin Kruse, inköpsdirektör på Arbetsförmedlingen.
”Det handlar om förvaring.” Orden kommer från en anonym arbetsförmedlare år 2023.
Han pratar om bristerna i insatsen Rusta och matcha. I den ska arbetslösa få hjälp av jobbcoachföretag med att hitta ett arbete. Arbetsförmedlingen har upphandlat bolagen och betalar dem.
Men många arbetslösa har lämnats i sticket, något som Arbetet tidigare avslöjat.
Granskningen visade att drygt varannan person som gått färdigt insatsen – som ska vara i max ett år – hade fått börja om efter att inte ha fått något jobb. De har fått gå samma insats igen, ibland i två år.
Den anonyma arbetsförmedlaren jämförde bristerna med en annan starkt kritiserad insats för arbetslösa, fas 3.
Myndighetens lösning för att hantera för dåliga jobbcoachföretag har tidigare varit att slänga ut dem ur systemet. Men i insatsen Rusta och matcha har det hittills inte varit möjligt, bland annat på grund av vad myndigheten själva kallat för ”rättsliga oklarheter”.
I stället har man hoppats på att de riktigt dåliga bolagen självmant ska hoppa av.
”Tanken är då att marknaden ska självreglera detta eftersom leverantörer som inte når lönsamhet sannolikt lämnar tjänsten”, skrev Arbetsförmedlingen till Arbetet 2022.
Gäller runt 100 avtal
Men så har det inte blivit. Även om vissa företag lämnat insatsen är många som inte borde få stötta arbetslösa fortfarande kvar. Det är en slutsats som myndigheten själv dragit och därför har den nu gjort om avtalen med bolagen så att det är möjligt att häva dem. Ett avtal gäller för ett område i landet, så ett företag som varit dåligt i ett område kan fortfarande finnas kvar på andra håll i landet.
Nu väntas runt 100 avtal sägas upp, enligt myndighetens prognos.
Myndigheten mäter hur bra – eller dåliga – företagen är på att hjälpa arbetslösa. Det mäts två gånger under två månader. Är företaget för dåligt båda gångerna slängs det ut. I fallen med de 100 avtalen har bolagen varit för dåliga i en första mätning, så nu återstår en mätning. Hävningar kan bli aktuellt redan före sommaren.
Vi har avslöjat hur arbetslösa fått gå om insatsen efter att inte ha hittat något jobb. Är bristerna ni hittat ett tecken på att jobbcoachbolagen helt enkelt kan ha varit för dåliga?
– Vi har leverantörer som har väldigt låga resultat. Det finns de som haft två procent. Har man hundra deltagare så lyckas man alltså hjälpa två. De som har valt den leverantören har sannolikt inte fått så mycket bättre chanser att få ett jobb. Sedan är det ett svårt uppdrag, säger Martin Kruse, inköpsdirektör på Arbetsförmedlingen.
Har företag som varit för dåliga lämnat självmant?
– Det har förekommit. Men inte i den omfattningen vi vill, vi har för många leverantörer som presterar för låga resultat.
Kan bli vita fläckar
Martin Kruse säger att de höjt kraven på bolagen. Att de hade hoppats på att företag som inte lyckas hjälpa tillräckligt många skulle få sämre lönsamhet och på så vis lämna av sig själva. Men att deras insatser inte räckt. Och att de arbetssökande nu måste få det stöd de behöver.
I närtid ser han ingen risk för vita fläckar i landet, alltså att dåliga bolag slängs ut och att arbetslösa inte kan få hjälp på en ort.
– Men på sikt när vi gör det här flera gånger kan det uppstå en risk att det i vissa områden blir få eller ingen leverantör.
Vad vill du säga till arbetslösa som drabbats av dåliga jobbcoacher?
– Man väljer ju själv en egen leverantör och det kan jag förstå är svårt ibland. Men vi publicerar ju betyg, även om de saknats under en tid. Det är olyckligt om man valt en oskicklig leverantör och det är viktigt att säga att man kan byta om man inte är nöjd.
I en tidigare granskning kunde Arbetet visa hur deltagare kunde fastna i insatsen Stöd och matchning i upp till 39 månader.
Läs också: Arbetslösa fastnar hos privata jobbcoacher i flera år