Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

25 procent lägre lön i två år för nya på Samhall: ”Får mig att koka”

Regeringens utredning av Samhall föreslår att nyanställda på Samhall ska få mer tid att lära sig jobbet i lugn och ro. Men det skulle innebära att de under två år får 25 procent lägre lön.
– Att introduktion ska ske på individens bekostnad, det får mig att koka, säger Tina Nordling, ombudsman på LO med avtalsansvar för Samhall.

En längre tid för introduktion och mer stöd skulle enligt utredningen hjälpa människor som jobbar på Samhall att utvecklas bättre på sikt.

Utredningen nämner också att en av orsakerna till den lägre lönen är att det ska uppmuntra till att gå vidare till jobb på den öppna arbetsmarknaden. Men redan nu är det få jobb där lönen är lägre än på Samhall. Grundlönen där är 24 843 kronor i månaden.

– Det här är människor som behöver trygghet och det pratar man om på flera ställen i utredningen. Att de då också ska behöva oroa sig för ekonomin och inte ha en lön de kan leva på, det går emot vad utredningen säger om trygghet och extra stöd, säger LO:s ombudsman Tina Nordling.

”Det här är en avtalsfråga”

I utredningen jämförs introduktionsperioden med att det redan finns en modell för detta på Samhall, LFU. Villkoren för LFU är något som parterna, det vill säga fack och arbetsgivare, har kommit överens om.

– Det här är en avtalsfråga och något som parterna ska diskutera. Det känns väldigt olustigt att regeringens utredning går in och pekar på lön att det här borde man ha i 24 månader, säger Tina Nordling.

1 000 färre anställda

För att anställda på Samhall ska kunna får mer och bättre stöd föreslås att antalet anställda ska minskas. Inte genom uppsägningar utan genom 1 000 färre helårsplatser från och med 2026.

– Att man föreslår att minskningen av anställda ska ske under en övergångsperiod och genom färre antal anvisningar är i alla fall bättre än att säga upp folk, säger Tina Nordling.

Men om fler organisationer ges möjlighet att erbjuda skyddat arbete skulle det totala antalet platser kunna förbli detsamma. Utredningen föreslår en ny form av skyddat arbete hos idéburna organisationer och hos offentliga arbetsgivare.

Hur många platser det skulle kunna bli beror på hur mycket pengar riksdag och regering avsätter för insatserna. Behovet av skyddat arbete är 10 000 fler än vad som erbjuds idag.

Föreslår förlängning av uppdraget

Överlag tycker LO:s ombudsman Tina Nordling att det är en välgjord utredning. Hon uppskattar att den också tittar på Arbetsförmedlingens roll och att den tar upp att Samhall behöver ekonomiskt utrymme för att kunna fullfölja uppdraget. Det är att ta hand om individer med behov av skyddat arbete och att kunna ge det stöd de behöver.

Det föreslås en förlängning av Samhalls uppdrag till och med år 2038 så att företaget kan jobba långsiktigt och berörda personer känner trygghet.

Ökad ersättning till Samhall

Utredningen gör bedömningen att Samhall i dag inte har förutsättningar att skapa tillräckligt utvecklande arbete.

Merkostnadsersättningen som Samhall får från staten är samma år efter år. Nu föreslår utredningen att den bör räknas upp årligen.

– Det är välkommet att utredaren föreslår att Samhalls merkostnadsersättning från ägaren ska räknas upp varje år. Nu ska vi gå igenom utredningen noga och i vårt remissvar kommer vi att redogöra för vad förslagen innebär för vårt uppdrag och förutsättningarna att leva upp till det, säger Sara Revell Ford, vd Samhall, i ett pressmeddelande.

Utredaren har överlämnat sitt betänkande till arbetsmarknadsminister Mats Persson. Förslaget skickas nu ut på remiss, efter det ska regeringen fatta beslut om hur man går vidare.