Läraren Dan: Därför är anmälningsplikten bra
Att lärare och andra offentliganställda kan tvingas anmäla papperslösa har mötts av massiv kritik. Men läraren Dan Andersson i Göteborg skulle anmäla om det blev en lag: ”Vi måste göra något åt skuggsamhället”.
– Om det införs en informationsplikt skulle jag anmäla om jag fick reda på att jag hade en papperslös elev, säger Dan Andersson, svensklärare på Bergsjöskolan i Göteborg.
Med det går han på tvärs mot vad tusentals andra lärare, deras fackförbund Sveriges lärare och Lärarnas yrkesetiska råd säger.
Det handlar om en utredning som ska ta fram förslag på hur fler personer som fått avslag på uppehållsansökan ska lämna landet.
I regeringens instruktioner till utredaren står det bland annat att det ska tas fram förslag på hur offentliganställda, alltså inom kommuner, regioner och på myndigheter, ska vara skyldiga att anmäla papperslösa till polisen eller Migrationsverket.
Det har mötts av en massiv kritik från en samlad fackföreningsrörelse. Även arbetsgivarorganisationen för kommuner och regioner, SKR, är mycket kritisk och kräver att alla deras verksamheter ska undantas.
”Inte angiveri”
Av kritikerna kallas det angiverilag, men det tycker Dan Andersson är en vulgarisering av debatten.
– Angiveri är något jag förknippar med Östtyskland, där man angav folk som hade politiska åsikter som inte var godkänd av staten. Här handlar det om att man informerar staten om hur verkligheten ser ut.
Även om han ser problem med en eventuell informationsplikt tycker han att fördelarna överväger.
– När vi har ett så stort skuggsamhälle som vi har i Sverige så tycker jag att vi har ett behov av det.
Kritikerna menar att skuggsamhället kommer bli ännu större om föräldrar inte vågar skicka sina barn till skolan?
– Den risken finns såklart. Men jag menar att någonstans måste ändå samhället hantera den här problematiken och jag kan inte tänka mig att det bästa är att bara fortsätta som hittills, säger Dan Andersson.
”Att anmäla är det bästa för det svenska samhället”
Han anser att frågan inte är så svartvit som kritikerna vill göra gällande. Och han skulle tycka att det vore känslomässigt jobbigt att anmäla en elev, men skulle som sagt inte tveka om en lag kom på plats.
– Det är inte säkert att det skulle vara det bästa för den eleven i det långa loppet. Men jag tror att det är det bästa för det svenska samhället, säger Dan Andersson.
Men, påpekar han, förmodligen kommer det inte bli aktuellt för honom. Han kommer inte hamna i en situation där han måste anmäla en papperslös elev.
– Som lärare har jag ingen aning om vem som vistas illegalt och legalt i Sverige i min klass. Jag får bara en elev som jag är bekymrad över om han eller hon gör sina läxor eller inte.