Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

Kommuntoppen om Northvolt: ”Avgörande veckor framöver”

Batteritillverkaren Northvolt går i konkurs. Med omkring 5 000 anställda som berörs är det en av de största konkurserna någonsin.
– Vi hade många bollar i luften och kunde inte få dem att komma samman, säger Northvolts interimsordförande Tom Johnstone.

Northvolt har inte lyckats få fram ekonomiska medel för att rädda företaget. Och styrelsen har därför begärt bolaget i konkurs.

– Vi visste hur mycket pengar vi ville ha, men vi hade många bollar i luften och kunde inte få dem att komma samman. Det var som en pussel med många bitar, men vi kunde inte få bilden att bli komplett. Det är därför vår plikt att fatta rätt beslut för våra anställda och alla intressenter, och det var det vi gjorde i går kväll, säger Northvolts interimsordförande Tom Johnstone vid en presskonferens under förmiddagen.

Northvolt har totalt omkring 5 000 anställda varav omkring 3 500 vid fabriken i Skellefteå och resten i Västerås och Stockholm.

Läs också: Northvolts vd var toppchef på Tesla i fem år – ”Skvatt galen som Elon Musk”

– Vi har nu fått besked av Northvolt att man ansökt om konkurs i Sverige. Det är såklart ett tungt besked och en väldigt mörk dag för alla oss som varje dag jobbat hårt och hoppats att bolaget ska ta sig igenom denna tuffa tid, säger Shaneika Jeffrey, vice ordförande för Unionen-klubben på Northvolt Ett i Skellefteå, i en kommentar.

”Stötta medlemmar nu”

Ungefär 2 000 medlemmar i IF Metall berörs av beskedet.

– IF Metalls första prioritet nu är att stötta och hjälpa våra medlemmar i processen framåt. När den akuta fasen i det arbetet är avklarat finns det många frågor kring händelseutvecklingen som kommer att kräva svar, säger förbundsordförande Marie Nilsson i ett pressmeddelande.

Hon menar att mycket gått fel och att priset nu betalas av IF Metalls medlemmar.

– Ansvaret för detta behöver klarläggas, säger hon.

Läs också: Anställda på Northvolt kan snart stå utan lön – ekonomens kritik av USA-planen

Skellefteå kommun har en krisorganisation som aktiverats efter konkursbeskedet. Kommunstyrelsens ordförande Lorents Burman (S) säger vid en presskonferens att det är en tung dag för Skellefteå och att hans tankar i första hand går till alla de som direkt och indirekt drabbas.

En grupp människor och media med kameror samlas utanför en byggnad med glasfönster på en stadsgata.

Northvolts kontor i Stockholm efter att batteritillverkaren ansökt om konkurs.

Ser större konsekvenser

Men han understryker också att han ser större konsekvenser, säger att det ytterst handlar om Europas konkurrenskraft.

– I läget vi är i just nu förväntar vi oss att regeringen och nationella aktörer kommer öka sitt engagemang för att säkerställa den här kompetensen och en europeisk batteriproduktion. Det här är inte något som en kommun ska eller kan klara på egen hand, säger han.

Lorents Burman uttryckte en förhoppning om att konkursförvaltaren ska se till att batteriproduktionen kan fortsätta med den personal finns och att det ska gå att hitta nya ägare och nytt kapital.

– Det är avgörande veckor framöver. Den gröna omställningen måste kunna fortsätta i Sverige.

En man står vid ett podium med flera mikrofoner framför sig. En TV i bakgrunden visar en bild av en skog och ordet "volt." En person i grön hatt håller en mikrofon mot honom.

Nortvolts interimordförande Tom Johnstone uttalar sig på Northvolts kontor i Stockholm.

Mer om Northvolts konkurs