De omdebatterade, tuffare sjukreglerna som regeringens utredare föreslagit kommer inte bli verklighet, något Arbetet kunde berätta under torsdagen

Sverigedemokraternas gruppledare Linda Lindberg lyfte fram det som en seger för partiet i förhandlingarna inför höstbudgeten som läggs fram nästa vecka. 

– Det handlar hela tiden om att ge och ta och just när det kommer till de här frågorna som läggs fram i den här utredningen så har vi varit väldigt tydliga med att vi tycker det är dåliga förslag och där har vi fått gehör helt enkelt, sade hon till Arbetet.

LO:s utredare Isabella Selling säger att det är jättebra att förslagen från statistikprofessorn Per Johanssons utredning nu är borta från bordet. Men är tydlig med att hon inte är nöjd eftersom mycket av de reformer hon vill se återstår. 

– De har stoppat en försämring, inte genomfört en förbättring. De har alltså inte genomfört något som de har gått till val på utan de har stoppat en försämring som egentligen ligger i linje med deras politik, säger Isabella Selling.

Vad skulle vara en förbättring enligt dig?

– Vi förväntar oss till exempel att karensavdraget ska avskaffas och det gick ju SD till val på. Vi vill se förbättringar oavsett vilka som styr. I första hand handlar det om att avskaffa karensavdraget. Det är en alldeles för hög självrisk i dag, människor går till jobbet trots att de är sjuka och vi straffar de som jobbar i Sverige, framför allt de som inte kan arbeta hemifrån om de är småsjuka.

S kritiserade SD

Karensavdraget, en omgjord version av den tidigare karensdagen, innebär att du får avdrag på en femtedel av sjuklönen första veckan du är hemma sjuk från jobbet. I Sverigedemokraternas valplattform inför valet 2022 skriver partiet att det vill avskaffa karensavdraget för förskolepersonal. I Arbetets enkät lyfter det i stället att karensavdraget ska tas bort för sjukvårds- och skolpersonal

Partiet fick hård kritik från Socialdemokraterna när regeringen lade ner utredningen som skulle titta på ett slopat karensavdrag. Men försvarade sig då med att de varit tydliga i sin kritik mot regeringen och bland annat stoppat regeringens planer på att utreda ytterligare en karensdag.