”Försäkringskassans långa handläggningstider beror framför allt på att vi har en mycket ansträngd ekonomi och är cirka 1 700 färre medarbetare än för 1 år sedan.”

Så skrev Försäkringskassan på sin sajt i augusti. Men igår, onsdag, kom regeringen med beskedet att myndigheten får ett tillskott på nästan 1,3 miljarder kronor. 445 miljoner redan i år och 820 miljoner nästa år. 

– I denna budget genomför regeringen omfattande tillskott som kommer att ge Försäkringskassan goda förutsättningar att med kraft kunna arbeta för att minska handläggningstiderna, stärka servicen och minska de felaktiga utbetalningarna och bidragsbrotten, säger äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M), i ett pressmeddelande.

Vittnesmål om lång väntan

Arbetet har tidigare rapporterat om människor som Kiriakos som fått vänta länge på besked om ersättning från myndigheten. Och om fördubblad telefonkö och om tusentals människor som aldrig kommer fram. Arbetet fick också fel svar om SGI efter 46 minuter i kön när vi själva testade Försäkringskassans telefontider.

Försäkringskassans generaldirektör reagerar positivt på gårdagens budgetbesked. 

– Det är ett mycket glädjande besked. Det ger oss möjligheter att rekrytera personal som vi är i stort behov av. Det kommer visserligen att ta tid att få dem på plats, men med nya resurser får vi mycket bättre förutsättningar än vi har haft det senaste året, säger Nils Öberg i en kommentar till Arbetet.

Vad ska ni göra med pengarna?
– Den 19 september kommer den detaljerade höstbudgeten och då startar myndighetens interna budgetprocess, säger Nils Öberg som dessförinnan inte vill svara på hur många nyanställningar det kan röra sig om.

När kommer Försäkringskassans ”kunder” märka av kortare handläggningstider?

– Vi har fortfarande en tuff höst framför oss inom flera områden. Även om vi har fått medel för att stärka vår handläggande verksamhet och service så kommer det att ta tid att bygga upp det som vi har dragit ner på.

Facket kritiska till regeringen

Fackförbundet ST kallar tillskottet välbehövligt. Men kritiserar samtidigt regeringen för att tvinga fram stora besparingar ena året, och sedan komma med ”storstilade satsningar” nästa år.

– Det är synnerligen ineffektivt att först kommendera fram hårda generella sparkrav och därefter skjuta till extra pengar. Nu uppstår allvarliga brister i myndigheternas verksamhet innan man hinner rätta till dem, säger Britta Lejon, förbundsordförande för Fackförbundet ST, i ett pressmeddelande.

Besparingen ST pratar om är ett generellt sparkrav på 1 procent som i förra årets budget infördes för flera myndigheter. Därtill har myndigheterna ett så kallat produktivitetsavdrag, eftersom de förväntas effektivisera sitt arbete. ST menar att effekterna av budgetförstärkningen kommer dröja och att det kan ta ”flera år” för att komma i kapp.