Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) avgår som statsråd när riksdagen öppnar nästa vecka. Dessutom lämnar han politiken helt och hållet. Det meddelade han på den sociala plattformen X under onsdagseftermiddagen.

Enligt uppgifter till Expressen så lämnar Billström regeringen efter bråk med statsminister Ulf Kristersson om vem som skulle bli ny kabinettsekreterare. Om det finns något spelbolag som erbjuder odds på att Billström redan fått ett jobb inom svensk vapenindustri finns det däremot inga uppgifter på.

Från plattformen X

Här är, hur som helst, Arbetets ledarredaktions förslag på namn som kan ta över i Arvsfurstens palats.

Christian Sonesson

Omnipotent kommunalråd från Staffanstorp i ständig konflikt med de moderata syltryggarna i Stockholm. Tycker att det finns två kön. Berättar gärna att kommunen han härskar över inte heter Mustaffanstorp. Redo att möta våren i både Bryssel och Benin.

Anna Maria Corazza Bildt

Moderat som blev liberalpartist och nästan kom in i Europarlamentet i våras. En djup förståelse för och respekt för olika kulturer och traditioner. Gillar till exempel surströmmning.

Enligt Dagens Nyheter är svenska folket ”besatt” av Corazza Bildt. Hög tid att besätta övriga världen med henne.

Anna-Maria Corazza Bildt företrädde Moderaterna i EU-parlamentet. Foto: Fredrik Persson / TT

Nyamko Sabuni

Nordic Public Affairs-tillsatt partiledare som fick avgå när hon i en intervju med Svenska Dagbladets Tove Lifvendahl (kabinettsekreterarmaterial?) sa att hon skulle kunna köra till Norge om det blir krig i Sverige. Inte bra, det skulle kunna innebära ett brott mot totalförsvarsplikten.

Vatten under broarna, det där var innan Nato och med Sverige tryggt under kärnvapenparaplyet så behöver Sabuni inte sticka nånstans. Välkommen till Gustav Adolfs torg, queen! Första resan kan gå till Oslo.

Göran Thorstensson

Sitter i styrelsen för friskolekedjan Watma som har 680 miljoner i omsättning. Sitter även i styrelsen för Svenskt Näringslivs bandhundar NMI. Ägt sommarstuga vid Mälaren ihop med statsminister Ulf Kristersson. Köpte herrgården Vängården Fållökna ihop med Birgitta Ed – Ulf Kristerssons hustru. Där ska statsministern nu äga ett eget litet hus.

Thorstensson har uppenbart helt rätt känsla för utrikespolitikens relationella och klientella förvecklingar.

Alice Teodorescu Måwe

Det står en air av Europa kring Tidölagets flitiga allt-i-allo.

Jobbat på Företagarna, varit politisk redaktör på svenska västkusten, varit med och startat Sveriges New York Times, deltagit i zoom-möten, utvecklat idépolitik åt M, varit friskolelobbyist hos Peje Emilsson och är nu Europaparlamentariker för Kristdemokraterna. Hon kan allt.

Kristdemokraternas Alice Teodorescu Måwe är redo för något nytt. Foto: Caisa Rasmussen / TT

Hanif Bali

Terminally online, säger britten. Moderat idéspruta, säger svensken. Twittrade sig ut ur riksdagen men fortsatte som om inget hade hänt. Har en podd med sin betjänt. Formulerade avgångskrav mot Ulf Kristersson från kolumnistplats i Expressen.

Den blir han av med nu och om statsministern är rädd om sitt skinn så ger han Bali ett uppdrag. Det är hög tid att någon twittrar något riktigt taskigt om mullorna i Iran.

Carl-Johan Sonesson

Bror till Christian Sonesson.

PM Nilsson

Fiskat ål fast det är förbjudet. Bryr sig om klimatet fast han jobbar på Timbro. Emot massbilism fast han är moderat.

Grön liberal som förestår verksamhet som tagit emot hundratusentals slussade kronor från fossilbolaget Exxon Mobil i syfte att lägga om svensk klimatpolitik. Egensinnig renässansman.

Fredrik Reinfeldt

Tidigare statsminister som blivit fotbollspamp och förvisso har fullt upp. Reinfeldt tar ut en heltidslön på 114 600 kronor för sitt arbete hos Svenska Fotbollförbundet – trots att han sitter i sju andra styrelser. Detta enligt sportjournalisten Olof Lundhs avslöjande.

Detta kontinentala agerande kan leda till att Reinfeldt avsätts av en sosse redan i vår. Killen behöver ett jobb.