S-förslag om kortare arbetstid splittrar LO – ”Inte bra när politikerna lägger sig i”
IF Metall och LO är kritiska. Kommunal gör tummen upp. S-förslaget om arbetstidsförkortning splittrar LO.
I fredags lämnade en arbetsgrupp inom Socialdemokraterna ett förslag på arbetstidsförkortning som S-kongressen ska ta ställning till. Gruppen vill att arbetstiden på sikt förkortas till 35 timmar i veckan.
Förslaget splittrar LO:s två största förbund. Medan IF Metall är kritiskt välkomnas beskedet från S-gruppen av LO:s största förbund, Kommunal.
– Vi ser väldigt positivt på förslaget. Det är på tiden att det kommer något konkret från politikerna om arbetstidsförkortning, säger Kommunals ordförande Malin Ragnegård.
– Sedan går förslaget inte lika långt som vi vill, men det är en bra början.
LO kritiskt till politikernas inblandning
Men LO:s näst största förbund, IF Metall, har en annan syn på saken.
– Vi tycker att villkoren på arbetsplatserna ska förhandlas mellan parterna och inte avgöras av politiker i riksdagen, säger Simon Petersson, biträdande avtalssekreterare för IF Metall.
Även LO:s avtalssekreterare, Veli-Pekka Säikkälä, som kommer just från IF Metall är inne på samma linje. Han säger att arbetstidsförkortning i första hand är en fråga mellan parterna på arbetsmarknaden, fack och arbetsgivare.
– När det kommer frågor från politiken som går rakt in i det parterna ska sköta då är vi alltid kritiska. Det kan handla om strejkrätten eller om arbetstidsförkortning, som nu. Vi är alltid kritiska mot att politikerna går in på vårt område.
Han påminner om att det för drygt 30 år sedan lagstiftades om längre semester. Det blev två extra lediga dagar 1991. Två år senare då regeringsmakten skiftat, drogs de extra dagarna in, och de har inte kommit tillbaka.
LO: ”Man måste vara konsekvent”
– Det blir inte bra när politikerna lägger sig i. Vi tror det är bäst om parterna sätter sig ner och förhandlar om detta. När det väl är gjort kanske vi tar vår överenskommelse vidare till politikerna, som vi gjorde med omställningen, säger han.
Blir det inte svårt att förklara hur LO kan vara emot ett förslag om arbetstidsförkortning?
– Det är klart att det kan vara ett pedagogiskt problem, men jag tror att man förstår. Nu kommer politiken med ett förslag om arbetstidsförkortning, men det kan komma andra förslag i framtiden. Man måste ändå vara konsekvent någonstans.
Finns det risk för splittring inom LO, då några förbund vill gå lagstiftningsvägen?
– Nej. Jag ser det som att vi precis haft vår LO-kongress och den har med stor majoritet gett oss ett uppdrag att försöka nå resultat förhandlingsvägen först.
Kommunal: ”Ingen motsättning mellan avtal och lag”
Även Malin Ragnegård minns beslutet från LO-kongressen, men lite annorlunda.
– Både vi i Kommunal och LO-kongressen har ju sagt att vi ska hålla alla dörrar öppna. Givetvis vill vi också lösa detta i förhandlingar, men jag ser ingen motsättning i detta. Det här kanske kan få arbetsgivarna att förstå att de måste komma till förhandlingsbordet.
Men beslutade inte LO-kongressen att pröva avtalsvägen först?
– Vi var tydliga på LO-kongressen med att man ska ha bägge dörrarna öppna, både förhandling och lagstiftning. Nu kommer ett förslag från politiskt håll och jag ser verkligen ingen motsättning i detta. Dessutom börjar ju S-förslaget inte gälla förrän om några år, och fullt ut 2035. Det ger oss möjligheter att förhandla om det först. Jag ser bara positivt på det här.
Arbetet med hur LO ska angripa frågan om arbetstidsförkortning inleddes direkt efter LO-kongressen, enligt Veli-Pekka Säikkälä. Han säger att det nu fortsätter och att LO internt ska komma överens om hur de ska gå vidare.
– Det kommer ju en avtalsrörelse i höst, men vi ska diskutera detta ordentligt mellan förbunden först.