Tidigare i sommar stod det klart att Sverige inte kommer att uppfylla EU:s klimatmål, trots bindande åtaganden.

Det betyder att Sverige som enda land i EU inte har rätt att ansöka om mer EU-medel för fortsatt klimatpolitik, och går därmed miste om i storleksordningen 40 miljarder kronor.

Samtidigt kräver organisationen Företagarna, en intresseförening som står regeringen nära, att flygskatten ska tas bort helt och hållet så att företagen kan öka sina vinster. Det kommer att öka utsläppen ännu mer.

Massutdöende orsakat av människan

Båda dessa nyheter levererades nu i sommar, strax efter att professor Peter Stenvinkel på Karolinska Institutet gav ut sin bok ”Naturens intelligens”, om hur vi skapar en frisk planet och friska människor.

”Naturens intelligens” är extremt tydlig: vi står inför ett nytt massutdöende. Och detta massutdöende, det sjätte, eller sjunde om vi går riktigt långt tillbaka i jordens historia, är orsakat av människan.

Även i klimatdebatten är ju SD:s linje att skylla på andra och ständigt ducka för vad Sverige kan göra.

Definitionen av massutdöende är att majoriteten av jordens alla arter dör ut under en kort tidsperiod.

Alla seriösa forskare vet om att detta håller på att ske nu. Och alla politiker som ids lyssna.

Oljeföretag mörkade förstörelsen

Även kapitalägarna – de som just nu kortsiktigt tjänar pengar på det av människan orsakade massutdöendet – vet om det, och har faktiskt vetat i decennier.

Stenvinkel redogör för gas- och oljeföretaget Exxons framskrivning, den hittills mest precisa framskrivningen som gjorts av effekten av människans utsläpp.

Med stor precision lyckades dåtidens expertis, anställda hos Exxon, redan på 1970-talet räkna fram vad som skulle ske i form av raserat klimat om utsläppen fortsatte. Och Exxons experter fick rätt.

Exxon offentliggjorde naturligtvis inte sina framskrivningar av hur människan var på väg att förstöra jordens klimat. Det skulle ju kunna äventyra deras vinster.

Först för några år sedan avslöjade tidskriften Science hela vidden av mörkläggningen.

SD:s linje – skylla på andra

Ligger det då någonting i att Kina och andra länder släpper ut betydligt mer och förorsakar betydligt större skada än lilla Sverige?

Det här är en favoritåsikt hos Sverigedemokraterna som anser att andra länder, främst Kina, först måste göra en massa saker för att förbättra klimatet innan Sverige… innan Sverige… inte gör någonting alls.

För även i klimatdebatten är ju SD:s linje att skylla på andra och ständigt ducka för vad Sverige kan göra. Men visst är många andra länder värre.

En populär SD-myt är också att klimatförändringarna bara är naturliga variationer i klimatet.

Avslöjade olagliga Kinesiska utsläpp

Peter Stenvinkel går igenom upptäckten när halten av freoner, som bryter ned ozonskiktet, plötsligt började stiga under våren 2018 trots att vi fått igenom ett världsomfattande förbud.

Efter ett närmast journalistiskt detektivarbete kunde huvudorsaken till utsläppen spåras till en region i Kina som medvetet struntat i förbudet. De olagliga utsläppen stoppades och halterna började åter sjunka.

Det viktiga här är alltså att någonting faktiskt gjordes som stoppade utsläppen. Detta är en avgörande skillnad mot den svenska regeringen som trots internationella förbud och regleringar fortsätter med sina utsläpp. Det är i sanning häpnadsväckande.

En populär SD-myt är också att klimatförändringarna bara är naturliga variationer i klimatet. Denna myt motsades dock helt redan av den första rapporten från FN:s forskarledda klimatpanel IPCC som kom 1990. Efterföljande rapporter har kraftigt förstärkt denna bild.

Allt liv dog ut – nästan

Men att en av jordens egna livsformer orsakar massutdöendet, som människan nu är på väg att göra, har faktiskt hänt en gång tidigare.

Det var när cyanobakterier i den metangas som då omslöt jorden efter ett antal mutationer lyckades omvandla solljuset till näring. Den viktiga fotosyntesen var därmed skapad och har sedan dess varit grunden för utvecklat liv på jorden.

Att de på vägen hjälper till att utplåna mänskligheten bryr de sig lika lite om som ett gäng sumpbakterier som just upptäckt fotosyntesen.

En biprodukt till fotosyntesen var dock att syre började bildas och spridas i atmosfären. Syret var extremt giftigt för de flesta av dåtidens livsformer som anpassat sig till att ligga och sörpla metangas.

Över 90 procent av jordens alla livsformer dog ut i takt med att atmosfären blev alltmer syremättad.

Sumpbakterier i regeringskansliet

Alltså snarlikt det skeende som vi människor nu är på väg att skapa genom våra utsläpp av växthusgaser – utsläpp som Tidöregeringen behåller på en hög nivå.

Och som Sverigedemokraterna till stor del förnekar existensen av. Och som Företagarna vill öka utsläppen av genom att slopa flygskatten för att kunna öka sina vinster.

Att de på vägen hjälper till att utplåna mänskligheten bryr de sig lika lite om som ett gäng sumpbakterier som just upptäckt fotosyntesen.

Fakta:

De urtidsbakterier som nästan utplånade allt liv finns kvar än i dag. De heter cyanobakterier men vi känner dem mer under namnet blågröna alger. Det är alltså de slemmiga saker som omger oss när vi badar i sjöar och hav och som kan vara allt från ofarliga till giftiga beroende på art.