OBS För uppdaterade siffror från måndagmorgon se grafiken.

Störst vinnare i EU-valet jämfört med förra valet är Vänsterpartiet som på söndagskvällen landade på 11 procent av rösterna och ökar med 4,2 procentenheter.

– Jag tycker att det här överträffar alla förväntningar, säger Jonas Sjöstedt på partiets valvaka.

Han säger att alla röster inte är räknade än.

– Men när det mesta är räknat i Umeå så är vi Umeås största parti. Och vi är det svenska parti som ökar mest i det här valet, säger han.

Socialdemokraterna går framåt

Socialdemokraterna och Miljöpartiet gick också framåt med 1,4 respektive 2,2 procentenheter. För Socialdemokraterna är det första gången partiet går framåt sedan EU-inträdet.

På andra sidan det politiska spektrat är tongångarna dystrare. Sverigedemokraterna backar med 2 procentenheter och Kristdemokraterna backar samtidigt med 2,9 procentenheter.

Jimmie Åkesson säger i ett tal på SD:s valvaka att partiet har fått prata om helt andra saker än hur partiet vill förbättra Europa.

– Det kan man tycka en väldig massa om. Det är klart att den här valkampanjen och det här valet kommer att behöva analyseras hos oss, vi kommer att behöva fundera över varför vi inte växer utan bara behåller våra tre mandat, säger han, men lyfter också att de behåller mandaten och att han är stolt.

Liberalerna klarar sig precis ovanför spärren med 4,3 procent av rösterna.

Resultatet är preliminärt och kommer att förändras något när alla röster är räknade.

Högerextrem våg i Europa

Samtidigt har ytterhögern gått starkt framåt på många håll i Europa. Marine Le Pens parti Nationell Samling kan bli störst i EU-parlamentet enligt preliminära resultat, rapporterar TT.

I Tyskland blir högerextrema AFD näst största parti och i Italien kan extremhögerpartiet Italiens bröder (FDI) bli största parti enligt vallokalsundersökningar.

Samtidigt blir den kristdemokratiska och konservativa partigruppen EPP, där både Moderaterna och Kristdemokraterna ingår, fortsatt största partigrupp i EU-parlamentet.

Johan Danielsson, andranamn på Socialdemokraternas lista och LO:s kandidat, lyfte i en intervju med Arbetet tidigare under kvällen de konservativa partiernas ansvar i relation med ytterhögern.

– Det kommer vila ett stort ansvar på partier som Moderaterna och deras systerpartier i Europa att välja att samarbeta brett i den demokratiska mitten och inte vända sig till de här högerauktoritära, sa han och slog fast att det är avgörande för de sakfrågor som S gått till val på.