SVT:s stora vallokalsundersökning presenterades klockan nio på kvällen samtidigt som vallokalerna stängde.

Och stort jubel utbröt på Miljöpartiets valvaka när siffrorna presenterades. Partiet väntas öka med 4,2 procentenheter jämfört med förra EU-valet och landa på 15,7 procent av väljarna.

– Jag är så fruktansvärt stolt över vårt parti, säger språkröret Amanda Lind till SVT.

Sverigedemokraterna backar

Samtidigt backar Sverigedemokraterna enligt undersökningen med 1,4 procentenheter och blir fjärde största parti efter Socialdemokraterna, Moderaterna och Miljöpartiet, enligt undersökningen.

Liberalerna, som varit oroliga för att åka ur parlamentet, hamnar precis över spärren i SVT:s Valu.

Vänsterpartiet ökar också stort i vallokalsundersökningen och kan, enligt undersökningen, få två mandat i parlamentet med sina 10,7 procent av rösterna.

– Det är helt fantastiskt. Nu är det här bara en mätning men skulle det stå sig är det det bästa valresultatet för Vänsterpartet på 20 år, säger partiledaren Nooshi Dadgostar till Svt.

10 000 väljare har svarat på undersökningen efter att de röstat i EU-valet. Undersökningen brukar ge en bra bild av det faktiska valresultatet, men resultaten kan variera jämfört med det faktiska valresultatet.

I Europa går dock de högerpopulistiska partierna framåt, bland annat i de stora EU-länderna Tyskland och Frankrike.

Franska politiker ska väljas till 81 av EU-parlamentets 720 mandat. Svt rapporterar att vallokalsundersökningar visar att Marine Le Pens högernationalistiska parti Nationell Samling kan få 30 av de platserna, och därmed bli det största partiet i hela EU-parlamentet.

Dagens Nyheter skriver att Alternativ för Tyskland samtidigt går framåt. Vallokalsundersökningen visar att de kan få 16,5 procent av rösterna, att jämföra med elva procent 2019.

S: ”Stort ansvar för Moderaterna”

Socialdemokraterna har haft som mål att för första gången någonsin få ökat stöd i ett EU-val. Enligt Valun ligger de kvar på ungefär samma nivå som tidigare och behåller de fem mandat de redan haft.

Johan Danielsson, andranamn på Socialdemokraternas lista och lyft som LO:s kandidat, betonar att det är en opinionsundersökning. Men är positiv till den stora bilden den visar för Sverige:

– Till skillnad från övriga Europa verkar det ju blåsa vänstervindar i Sverige. I grunden handlar det om att vi kan undvika att de högerauktoritära får makten i Europa tillsammans med den traditionella högern, säger han till Arbetet.

Samtidigt säger han att de preliminära beskeden från andra länder, som Tyskland och Frankrike, är oroväckande. 

– Det kommer vila ett stort ansvar på partier som Moderaterna och deras systerpartier i Europa att välja att samarbeta brett i den demokratiska mitten och inte vända sig till de här högerauktoritära, säger han och slår fast att det är avgörande för de sakfrågor som S gått till val på.

– Ska vi kunna städa upp på arbetsmarknaden, kunna trycka undan skitföretagandet, se till att vi har en klimatomställning som gör att vi får nya industriarbetsplatser till Sverige kan vi inte ha ett höger-högersamarbete, säger han.

Moderaternas toppkandidat Tomas Tobé betonar till TT att Valun inte är ett slutresultat, men säger att det är en positiv mätning för hans parti.

– Vi har känt ett väldigt starkt stöd från svenska folket att stoppa den fria rörligheten för gängkriminella, säger han. 

.