Sverigedemokraternas valrörelse för Europaparlamentet är något i särklass.

Deras kampanj ”Mitt Europa bygger murar” består av olika videor som blivit virala inom internets mer främlingsfientliga avkrokar. 

Vid avtäckningen av denna såg partiets kampanjstrateg, Joakim Wallerstein, mest ut som ett glatt – men mycket främlingsfientligt – busfrö. 

De filmer kampanjen bestod av var stulna från nätet och inte sällan helt kontextlösa klipp där killar med invandrarbakgrund var olika nivåer av arg ihop med kass technomusik.

”Vem ska stämma oss?”, sa Wallerstein till TT om upphovsrättsfrågan.

SD kör retorik de spred med klistermärken

Det var rätt uppenbart att Sverigedemokraterna nu fört den retorik de främst spred genom klistermärken och annonser i sina egna vit makt-fanzines på nittiotalet ända in i finrummet. 

Och det skedde med en pinsam tystnad från omvärlden.

Journalisterna som närvarade vid avtäckningen gjorde inte mycket mer än att fråga lite om färgvalen. 

Sen blev det åka av i landets genom tiderna märkligaste Europavalskampanj.

För sedan dess har Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning lyckats med följande:

Hänger ut bråkig invandrare

En av de killar som hängts ut som ”bråkig invandrare” visade sig vara en socialpedagog och nattvandrare som på filmen försökte förhindra ett knivdåd i Kista galleria. Till vardags arbetar han med barn och ungdomar. Han har fått pris för sitt civilkurage. Honom ville SD alltså bygga murar mot, enbart baserat på hans hudfärg. Att ett parti hängt ut en privatperson i sin valkampanj på det viset var i sig helt unikt i en valrörelse. Det saknar motstycke. Men i SD var det bara ännu en måndag.

SD har kontroll över Riks

Det hann inte ens gå en vecka efter detta innan Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning visade sig ha fortsatt kontroll över partimegafonen Riks. Man har alltså ljugit om att banden brutits och att Youtubekanalen är självständig. Det var Kalla faktas första avslöjande. Inget större sådant, men ett kvitto på partiets rätt flexibla syn på sanning.

Riks försöker ställa frågor för att få ”rätt svar”

I samma avslöjande får vi se hur Riks redaktion försöker ”ställa rätt frågor” i en opinionsundersökning för att få de svar de vill ha. I det här fallet angående huruvida svenska folket är för eller mot att riva moskéer.

I partimegafonens lätt debila frukostshow ”Morgongänget” förklarar man sedan detta med att då ett annat företag gör själva undersökningen så är det inga konstigheter. Morgongänget, och Riks i största allmänhet tycker för övrigt inte att några saker Kalla Fakta hittat är några konstigheter.

Detta märkte alla som någon gång varit på Youtube där Riks pumpade ut sponsrat klipp på sponsrat klipp med ambitionen att göra ned granskningen. I minst ett av dem är programledaren och Örebropartiets envåldshärskare, Markus Allard, utklädd till troll. Han har aldrig sett lyckligare ut.

SD:s kommunikationschef hotar wallraffande reporter

Någon dag efter detta släppte Kalla Fakta ett klipp där Sverigedemokraternas komunikationschef hotade Kalla Faktas wallraffande reporter när denne ville sluta på avdelningen. Hoten bestod av utlovad smutskastning på nätet. 

Wallerstein kallade det hela för en ”konsumentupplysning.” Han har i den minst ansvarskrävande intervju jag hört, med tidningen Kvartal, bekräftat att han då inte visste att det var en reporter han pratade med. Det här var alltså bara hur han, som någon sorts reklamskole-gudfader, behandlar sina anställda.

Men att SD är i behov av en HR-aktion på nivå med Generalplan Ost var kanske ingen större nyhet?

SD har en trollfabrik

I nästa Kalla fakta-gräv framkom det så att partiet faktiskt hade en trollfabrik. 23 anonyma konton har verifierats, fler än hundra misstänks. En snabb genomgång av verifierade Facebooksidan Politiskt Inkorrekt ger att det också varit en rejält främlingsfientlig ton på inläggen. Och de är många.

Wallerstein tycks leva för att skapa content – på bulk. Sedan producerar hans kommunikationsavdelning ännu ett TikTok-meme där en tecknad japansk skolflicka förkunnar att hon ska rösta på Jimmie Åkesson. Att gå igenom en av trollsidorna är en närmast monoman upplevelse i en värld full av brinnande hat mot sossar och invandrare.

Sverigedemokraterna krishanterade avslöjandet genom att understryka att de tycker exakt allt det de skrivit på kontona och därför inte ljugit. Då är det inte desinformation enligt sverigedemokratisk definition.

Planerar att hetsa invandrargrupper

I samma avsnitt får vi reda på att trollfabriken planerar att hetsa invandrargrupper som redan utsatts för desinformation om sociala myndigheter och LVU mot socialdemokraterna genom sidor på arabiska där man spinner vidare på ryktena om kidnappade barn, som sossarna nu även ska göra homosexuella.

Åkesson förklarar krig på Youtube

Här någonstans förklarade Jimmie Åkesson, via ett brinnande ”tal till nationen” på Youtube, krig mot den vänsterliberala inhemska påverkansoperation han ansåg sig och sitt parti vara utsatt för. Konspirationen tycks bestå i att Magdalena Andersson i samarbete med TV4 skulle vara ute efter att demobilisera Sverigedemokratiska väljare.

Rimligt.

Bryter mot Tidölagen

Någon kom på att det som hänt också bröt mot Tidölagen då den mycket tydligt säger att det ska hållas en artig ton mellan regeringspartierna och att SD via sina trollkonton dragit bögskämt om Ulf Kristersson samt velat kasta skit på Alice Teodorescu. 

Kristersson: Allvarligt

Ulf Kristersson konstaterade att det hela är mycket allvarligt och Jimmie Åkesson bör be om ursäkt om det som Kalla fakta sagt stämmer.

Åkesson: Hysteriskt var på skoj

Jimmie Åkesson tyckte inte det Kalla fakta sa stämmer och ville heller inte be om ursäkt. I ett antal tv-intervjuer skrek partiledaren istället hysteriskt att allt bara var på skoj – trots att de menar allt de säger.

Han förklarade också att då det är väldigt utsatt att vara Sverigedemokrat och man kan bli av med jobbet om man är öppen med det så behöver man vara anonym – lustigt nog tycks detta, enligt Åkesson, även gälla de som är anställda på partiet Sverigedemokraterna.

Ulf Kristersson tyckte det var ursäkt nog.

L drar ny röd linje

Liberalernas Johan Pehrson ansåg att SD:s beteende är förkastligt och drog en ny röd linje i folkpartiets nu randiga golv för att kunna fortsätta samarbetet med ett parti vars beteende de nu istället vill förbjuda i svensk lag.

Diskussionen vrids åt trivsel bland Tidöpartierna

Vad som från början borde varit en diskussion om främlingsfientlighet och desinformation var nu förvandlat till det som var relevant på riktigt – en diskussion om det viktiga i att Tidöpartierna håller god ton mot varandra.

Har ”pratat med Jimmie”

Alla regeringspartier intygade att de ”pratat med Jimmie”. Vår bedrövelse till statsminister sa sig inte ha några åsikter alls om största partiet i hans regeringsunderlag. Men att troll, de kan vara farliga.

Går kurs och gör studentutspring

Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning markerade klart och tydligt att de skiter fullständigt i vad Tidöpartierna tycker om någonting. De ”omplacerade” sina troll genom att de får byta skrivbord med varandra, sedan höll de en kurs, kortare än ”Schindlers list”, om Tidöpartiernas artighetsklausul.

Efteråt fick trollen göra studentutspring och fira med Pommac.

Respekt för L:s ryggrad stendöd

SD jublade och ropade ”heja Jimmie.” All respekt för Liberalernas eller Ulf Kristerssons eventuella ryggrad var nu stendöd.

Ett av trollen var aktivt Putinist

Precis när det skulle bli lite lugn och ro för Tidögänget visade sig ett av trollen, efter ett avslöjande från Expressens David Baas, vara Putinist. Kanske inte helt oväntat då partiets kommunikationsstrategi mer eller mindre är hämtad ur en rysk handbok i desinformation

Det är inte första gången just SD:s kansli haft rysslandskopplingar. För ett par år sedan fick ryske medarbetaren som bytt namn många gånger men i allmänheten kallas ”Egor Putilov” gå efter att han avslöjats med att sprida just desinformation. Han skrev ett antal invandringskritiska debattartiklar, men också en provocerande flyktingvänlig sådan – under pseudonym.

Han fick då i stället anställning som chefredaktör på den partinära slaskprodukten Samnytt, ägd av partitoppen Kent Ekeroth.

Partiet har sedan krigsutbrottet i Ukraina försökt tvätta bort sin närhet till Putinregimen. Uppenbarligen har det gått lite så där.

Alexander Edbom, som trollet heter, är alltså Sverigedemokraternas andra partianställda desinformatör med rysslandskopplingar. Firma Wallerstein och Åkesson tycks, oavsett hur valrörelsen går, sikta på Guinness rekordbok.

Medarbetaren har nu flyttats minst två skrivbord bort. Ulf Kristersson kommer inte agera.

Men väljarna brukar inte vara alltför uppskattande när det kommer till Putintroll. Det kommer behöva blotas mycket Pommac på Sverigedemokraterna kommunikationsavdelning för att lösa den här situationen, för den saknar – på alla vis – motstycke i svensk politisk historia.

Och då är det ändå fortfarande över en vecka kvar till valet.