Bärplockare tvingades äta slaktrester – nu åtalas två företagare för människohandel
Skuldsatta, hungriga och rädda. Så framstår de thailändska bärplockarna i polisförhören. I dag, onsdag, börjar rättegången där två bärföretagare anklagas för människohandel.
– Hur mår du av det här? frågar polisens förhörsledare i oktober förra året.
– Jag är väldigt ledsen, svarar den thailändska kvinnan.
Hon har kommit till Åsele i Västerbotten för att plocka bär, men inget har blivit som hon tänkt sig.
– Maten var inte tillräcklig så man kunde inte äta sig mätt och boendet var väldigt trångt, berättar hon i förhöret.
Sedan slutet av september förra året har en man och en kvinna suttit häktade misstänkta för att ha utsatt den här kvinnan och ytterligare åtta personer för människohandel eller människoexploatering.
”Två ägg och hundra gram kött”
De nio personerna är alla thailändska bärplockare som rest till Sverige i hopp om att tjäna pengar. Betydligt fler personer har arbetat med bärplockningen, men endast de här nio valde att stanna i Sverige och delta i rättsprocessen i höstas.
I förhören med bärplockarna, som återges i förundersökningen, framträder en mycket dyster bild av deras tid i Sverige. Gång på gång berättar de att de fått alldeles för lite mat till frukost och lunch med sig ut på långa arbetspass i skogen.
– Vi brukar få med oss två ägg var och cirka 100 gram kött per person, säger en man.
Flera personer uppger att de har ätit av slaktavfall som jägare lämnat i skogen.
– Då har det hänt att man har ätit inälvorna av det.
– Brukar du äta den typen av mat? undrar förhörsledaren.
– Nej.
– Hur kommer det sig att du gjorde det nu?
– För att överleva.
”Långa dagar på grund av skulder”
En kvinna berättar att hon plockat och ätit svamp för att maten inte räckt till. På frågan om hon ätit något annat hon hittat i skogen svarar hon:
– Ja, inälvor, som liksom lämnades kvar där i skogen. Arbetskamrater lagade och delade med sig av det.
Passen i skogen var långa. En man säger att de lämnade boendet vid fyra, fem på morgonen och ofta kom hem framåt nio, tio på kvällen.
En annan man tycker att elva till tolv timmar är en rimlig längd på en arbetsdag, men säger att dagarna var mycket längre här.
– Det känns illa, men man kände sig tvungen att göra det på grund av skulderna.
I förhören berättar bärplockarna om hur de skuldsatt sig i hemlandet för att kunna resa och hur de också ansetts vara skyldiga arbetsgivaren pengar, för bland annat flygbiljetter. Hoppet om att tjäna pengar har vänts till oro för att bli av med skulderna.
Toaköer – fick vänta till skogen
Plockarna verkar ha haft dålig överblick över sina lönevillkor och priset de fått för bären uppges ha varierat.
När förhörsledaren frågar en man om han vet om han är skuldfri blir svaret:
– Nej, man kan aldrig vara säker.
I bärplockarnas boende stod våningssängar uppradade, i vissa rum sov 14 personer. De berättar om långa köer till husets få toaletter och duschar.
– Vissa dagar kunde man inte använda det alls utan var tvungen att vänta tills man kom ut i skogen, säger en man.
Rädsla för att skickas hem
Han berättar vidare om rangliga sängar som såg hemmabyggda ut, men slår fast att det inte gick att säga något om det.
– Om vi säger något kommer de att skicka hem oss.
Några berättar att de vissa nätter stannat och sovit i skogen i stället för att åka tillbaka till boendet, för att spara tid och bensinkostnader. De säger att de dels haft en gräns på 500 kronor för hur mycket de fick tanka för på en dag, dels att kostnaderna sedan skulle dras av på deras löner.
En man berättar att de sov i bilen, men att det egentligen inte fanns plats för alla där, att de satt och sov.
– Vi som kom hit har aldrig haft det så här besvärligt någonsin när vi har varit i Thailand, fast vi kanske inte har så mycket där, säger en kvinna.
Åtalade nekar
De åtalade nekar till brott.
Mannens försvarare Mikael Stenman sa till Arbetet när åtal väcktes att hans klient menar att han följt gällande regler i alla delar.
Bärplockarna kom till Sverige via ett thailändskt bolag, men förhören visar att de har uppfattat de båda åtalade som sina chefer i Sverige. Men enligt den åtalade mannen var plockarna anställda i det andra bolaget, som han själv bara köpt bär ifrån.
I förhör avfärdar de åtalade också flera av bärplockarnas uppgifter. Mannen säger bland annat att han har ”mycket svårt att tro” att de ätit inälvor från vilt i skogen.
– Om jag ska vara ärlig, så är det en ganska typisk lögn för att få slagkraft, säger han.
Passen omhändertagna
Misstanken om brott väcktes bland annat efter att polisen gjort ett fordonsstopp i augusti förra året, på grund av att fordonsskatten inte var betald och bilen var förlagd med körförbud.
Bärplockarna i bilen kunde inte visa upp id-handlingar. De uppgav att deras chef hade deras pass. Polisen hittade senare en stor låda med bärplockarnas pass på vad de beskrivit som den åtalade mannens kontor, han själv har i förhör sedan hävdat att kontoret tillhörde det andra företaget.
Åklagarens linje är att de båda åtalade är skyldiga till i första hand människohandel, i andra hand grov människoexploatering.
De är också åtalade för övergrepp i rättssak då de dök upp på ett möte som bärplockare hade med myndigheter och uppges ha uttryckt sig på ett sätt som uppfattades som hotfullt.
Rättegången som startar nu ska pågå i sexton dagar och avslutas precis innan midsommar.