Två bärföretagare döms för grov människoexploatering till fängelse i två år och sex månader.

Nio bärplockare från Thailand, målsägande i målet, får 80 000 kronor var i skadestånd. De får även ersättning på mellan 106 000 kronor till 123 000 kronor för utebliven lön. 

Åklagaren yrkade under rättegången på att företagarna ska dömas till fängelse i fem år för människohandel. Enligt tingsrätten har deras agerande varit så integritetskränkande och omfattande att de ska dömas för grov människoexploatering – men att bärplockarna inte har varit så utsatta att det är aktuellt att döma dem för människohandel. 

Miljonbelopp till staten

Bärföretagarna, en man och en kvinna, har suttit häktade sedan slutet av september förra året. 

Enligt tingsrätten har de vilselett de thailändska bärplockarna. 

De ska ha påstått att de skulle få minimilön enligt svenskt kollektivavtal, arbeta åtta timmar om dagen och ha två dagar ledigt i veckan. De skulle få övertidsersättning och ersättning för obekväm arbetstid. 

I stället har de thailändska arbetarna fått betalt per kilo bär de plockade och inte fått fast lön. De tvingades arbeta långa arbetsdagar för att kunna betala tillbaka de skulder som de ådragit sig för att komma till Sverige, konstaterar tingsrätten.  

Efter två månaders arbete fick bärplockarna ut mellan 18 och 28 procent av den avtalsenliga lönen om man räknade på åtta timmars arbetsdag, fem dagar i veckan med övertidsersättning och ersättning för obekväm arbetstid, skriver tingsrätten.

Bärföretagarna döms också till näringsförbud i sju år. En vinst på närmare 4,5 miljoner, som de har fått till följd av obetalda kompensationer för övertid och obekväm arbetstid, ska förverkas till staten. 

”Ätit inälvor”

Bärplockarna vittnar om att de levt under miserabla levnadsförhållanden förra sommaren, då de jobbade för företagarna i Åsele. 

De har fått alldeles för lite mat till frukost och lunch med sig ut på långa arbetspass i skogen, kommer fram i förhör. 

– Vi brukar få med oss två ägg var och cirka 100 gram kött per person, säger en man.

Flera personer uppger att de har ätit av slaktavfall som jägare lämnat i skogen.

– Då har det hänt att man har ätit inälvorna av det.

– Brukar du äta den typen av mat? undrar förhörsledaren.

– Nej.

– Hur kommer det sig att du gjorde det nu?

– För att överleva.

En kvinna berättar att hon plockat och ätit svamp för att maten inte räckt till. På frågan om hon ätit något annat hon hittat i skogen svarar hon:

– Ja, inälvor, som liksom lämnades kvar där i skogen. Arbetskamrater lagade och delade med sig av det.

Sov i skogen

Vissa bärplockare bodde i ett hus där 200 personer tvingades dela på fyra toaletter. Det kunde vara upp till 17 personer som delade rum. De berättar att det var långa köer till husets toaletter och duschar och ont om toalettpapper.  

– Vissa dagar kunde man inte använda det alls utan var tvungen att vänta tills man kom ut i skogen, säger en man.

Och passen i skogen var långa. En man säger att de lämnade boendet vid fyra, fem på morgonen och ofta kom hem framåt nio, tio på kvällen. En kvinna berättar att det ibland blev bara två timmars sömn per dygn.   

Några berättar att de regelbundet sov i skogen i stället för att åka tillbaka till boendet, för att spara tid och bensinkostnader. De säger att de dels haft en gräns på 500 kronor för hur mycket de fick tanka för på en dag, dels att kostnaderna sedan skulle dras av på deras löner.

Mår dåligt

Bärplockarna berättar att de mår väldigt dåligt över vad som har hänt. De känner sig lurade och utnyttjade. Att det känns hemskt att har råkat ut för det som hände i Åsele. Att de är ledsna. 

Det kommer fram i domen att många lever i fattigdom i hemlandet. Flera har stora familjer som de försörjer. 

Bärföretagarna har ihärdigt nekat till brott. Till SVT meddelar den dömde mannens advokat, Mikael Stenman, att de kommer överklaga domen.

Lyssna på podden Arbetet Krim