På ena sidan salen i Göteborgs tingsrätt sitter filippinska Maria som varit barnflicka på en fin adress i Göteborg i över två år. På andra sidan sitter paret som varit hennes uppdragsgivare, en krögarprofil och hans hustru. 

En tidig morgon drygt ett år tidigare har polisen ringt på dörren till familjens lägenhet, ska mannen berätta. Han möts av maskerade och fullt beväpnade poliser.  Husrannsakan blir en obehaglig upplevelse, säger mannen.  

Familjelik relation

Paret ska senare i rättegången hävda att de haft en familjelik relation till Maria och de hävdar att hon inte alls arbetat dygnet runt sju dagar i veckan som det beskrivs i åtalet. Enligt kvinnan har Maria bara varit ”en hjälpande hand” i vardagen. 

I rätten skakar krögarprofilen, klädd i mörk kavaj, flera gånger på huvudet när Maria berättar hur hon upplevt sin tid hos fyrabarnsfamiljen. 

– Det kändes som att jag var i en bur, säger hon. 

I ett inspelat förhör som spelas upp i rätten säger Vivian, som också varit barnflicka i samma familj, precis detsamma. Hon har känt sig kontrollerad, instängd i en bur. 

Paret ger en helt annan bild än Maria och Vivian, som bland annat berättat om kameraövervakning.  

Skulle ringa polisen

Maria blir under förhandlingarna ifrågasatt för varför hon stannat i över två år hos familjen om villkoren varit så dåliga. En av de förklaringar hon ger: Paret ska ha sagt att de ringer polisen om hon flyr. 

Var barnflickorna som en del av familjen eller blev de utnyttjade dygnet runt? Vilken av parterna trodde tingsrätten på? Lyssna på Arbetet Krim: Barnflickan som flydde – om ett ovanligt rättsfall på skuggsidan av arbetslivs-Sverige. 

I del 1 berättade polisen Robbin om hur Vivian kom till polisstationen i pyjamas efter bara tio dagar i Sverige. Och hur det ledde till en polisanmälan mot paret hon jobbat hos, om människoexploatering. 

I del 2 skildras hur Vivian ett och ett halvt år senare får ett känslosamt besked om domen mot sina tidigare uppdragsgivare.  

Arbetets podd har gjorts i samarbete med produktionsbolaget Filt och producenten Olivia Sandell. Reporter är Jenny Berggren. Exekutiv producent är Lena Hennel. Ansvarig utgivare Yonna Waltersson.  

Lyssna på berättelsen om Barnflickan som flydde

Klicka här för att lyssna på Spotify

Klicka här för att lyssna på Podcaster