Arbetsgivarna i Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobona sa i går nej till Vårdförbundets sista bud till ett nytt avtal. Mycket talar därmed för att fackets varslade blockad mot övertid, mertid och nyanställningar träder i kraft i dag klockan 16. 

Det kommer i så fall att få stora konsekvenser i form av längre väntetider för planerade operationer, uppföljningar och återbesök, varnar arbetsgivarna.

– Resurserna kommer att behöva koncentreras till akuta operationer och behandlingar för att undvika fara för liv och hälsa. Andra yrkesgrupper, som inte omfattas av konflikten, riskerar också att få jobba mer och med högre belastning, säger John Nilsson, förhandlingschef Sobona i ett pressmeddelande.

Varslet gäller sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor i samtliga regioner. 

Arbetsgivarna vill fortsätta att förhandla

Arbetsgivarna lämnade i går ett sista avtalsförslag till facket, som tackade nej, och lämnade ett motbud. Det nobbades av arbetsgivarna i går kväll.

– Vi har redan tecknat fem kollektivavtal med våra övriga fack inom sektorn som sammantaget omfattar över en miljon medarbetare. Vi har erbjudit Vårdförbundet samma förändringar som övriga fack har accepterat samt några ytterligare villkor och lösningar som är specifika för Vårdförbundet, säger Jeanette Hedberg, förhandlingschef för SKR i ett pressmeddelande. 

När arbetsgivarna sa nej till fackets bud meddelade de samtidigt att de i stället ville fortsätta att förhandla.

– Vi har framfört till Vårdförbundet att vi är angelägna om fortsatta förhandlingar med stöd av medlare men vi har ännu inte fått någon respons. Vi hoppas att vi får det så snart som möjligt eftersom tiden börjar rinna ut skriver SKR:s förhandlingschef Jeanette Hedberg till Arbetet vid lunchtid.

Fackets krav: Kortare arbetstid och god löneutveckling

Facket kräver bland annat kortare arbetstid, hållbara scheman och en god löneutveckling för samtliga anställda.  

Enligt Vårdförbundet jobbade medlemmarna 3 miljoner timmar övertid förra året, och många fick inte ut fyra semesterveckor i sträck under sommaren. Pressen gör att många går ner i arbetstid och blir sjuka av sina jobb enligt facket. 

– Regionerna har genom Sveriges kommuner och regioner, SKR, haft många chanser att långsiktigt förbättra villkor, arbetstider och arbetsmiljö. I stället fortsätter man att överutnyttja medarbetare, säger Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet i ett pressmeddelande. 

Blockaden som nu träder i kraft omfattar 63 000 av Vårdförbundets medlemmar i samtliga regioner. I Stockholm omfattas också Södersjukhuset, Danderyds sjukhus, Capio S:t Görans sjukhus och ambulanssjukvården som drivs i bolagsform och har avtal med Sobona.

Lyssna på podden Arbetet Krim