Självklart ska alla inte missa skolan på grund av mens. Men jag är arg. I en ledare i Aftonbladet skriver Chadi Toprak om hur unga tjejer missar skolan på grund av mens. Hans lösning: avgiftsfria mensskydd på skoltoan.

Men tro mig: ingen missar skolan på grund av att det saknas mensskydd. Vi löser det. Oavsett om det handlar om att använda alla pengar vi har för att köpa bindor, snatta tamponger i matbutiken eller fråga en vän (eller främling) ifall de har något mensskydd som ligger och skramlar längst ner i väskan.

Företagens vinst på mens

Topraks text tar avstamp i en rapport släppt av företaget Essity. Företaget säljer själva hygienprodukter och rapporten kan inte tolkas som något annat än ett verktyg för att öka försäljningen. Och det går bra. 2024 höjde företaget utdelningen till sina aktieägare. Som grädde på moset sitter en man på vd-posten. 

Medan företag som Essity försöker tjäna pengar på unga tjejers blödande saknas det forskning och reella förslag kring mensrelaterade sjukdomar. Mensskyddsdispensers för över 1 700 kronor är dagens feministiska satsningar. Om inte det är ett bevis på marknadens oförmåga att lösa våra vardagsproblem vet jag inte vad. 

Sen skulle det vara jävligt nice om skolor hade bindor på varje toa. Men då ska man ju ta i från tårna. Avgiftsfria mensskydd för alla i stället för att landa i det lite mesigare förslaget ”gratis mensskydd i skolan”. 

Verkligheten är värre

Frågor som rör kvinnor fortsätter att stå långt ner på prioriteringslistan. Satsningar där det inte går att tjäna enkla pengar sker inte. 

En tiondel av alla kvinnor lider av endometrios. Smärtorna och symtomen följer med hela vägen från skolåldern till yrkeslivet. Många diagnostiseras sent eller inte alls. Även med en diagnos så är smärtan inte något som går att komma runt. Det påverkar möjlighet att gå i skolan såväl som att arbeta eller träffa vänner. 

Samtidigt ser vi hur det runt om i landet sker nedskärningar inom sjukvården. Regeringen skäms inte heller för att göra det svårare att få sjukförsäkring. 

Informationen kring endometrios och andra sjukdomar som främst drabbar kvinnor är alldeles för dålig. Samtidigt som vi debatterar mensskydd förväntas unga tjejer gå till skolan med fruktansvärda smärtor. 

Lyssna på tjejerna

Tro mig när jag säger att mensskydd på skoltoan inte är dagens unga tjejers största problem. För alla män som vill stötta kvinnokampen och göra livet enklare för unga tjejer har jag förslag på frågor att driva. Det behöver satsas på forskning inom kvinnorelaterade sjukdomar och sluta skäras i sjukförsäkringen. Välfärden behöver få ökade resurser.

Målet är att störta patriarkatet. Inte att bygga upp ett mensimperium. 

Jag vet inte vad för bild män har när de pratar om att unga tjejer missar skolan för att vi inte har mensskydd. Vi är inte hemma och friblöder i sängen. Vi står inte i vardagsrummet och fångar mensen med händerna. Mensskydd blir inte en grej så fort vi kliver ut genom ytterdörren. 

Lyssna på tjejerna, inte företagen.