Under våren har Aftonbladet avslöjat att Stockholms landshövding och före detta Moderatledaren Anna Kinberg Batra dansat helt efter egen pipa när hon tillsatt tjänsten som planeringschef vid länsstyrelsen. 

Och planeringschef vid länsstyrelsen är det många som skulle vilja bli. Prestigefyllt. Välbetalt. Problemet är bara att jobbet endast verkar ha utlysts via en fysisk lapp i myndighetens reception. 

Jan Emanuel har en poäng

Låt oss anta att alla intressenter inte infunnit sig på exakt rätt reception för att se den lapp där tjänsten utannonserades. Än färre är de som personligen känner myndighetschefen och före detta Moderatledaren Anna Kinberg Batra. 

Och visst verkar det som att det är viktigt att ha en personlig relation med ex-politikern landshövdingen? Det har vid tillsättandet visat sig väga tyngre än relevant erfarenhet. 

Mediaspinnande mångsysslaren Jan Emanuel har ifrågasatts då ex-kriminella kandiderar för hans nya icke-parti Folklistan. Han har en poäng i att även dömda personer har plats i en demokrati. Har man sonat sitt straff är ju den svenska gången, och målet med rättssystemet, att man sedan är fri och fullgod samhällsmedborgare. 

Men det kräver någon form av ånger. 

Visar ingen ånger

Skandalerna kring makthavare i närtid har inte varit få. Ebba Busch har dömts för förtal, Ulf Kristerssons före detta statssekreterare PM Nilsson har dömts för att ha tjuvfiskat ål – och ljugit för polisen om det. Ingen av dem har uppvisat någon form av ånger

Och just ånger är vi inte bortskämda med när politiker och högt uppsatta chefer uppenbart trampat i klaveret. Det spelar ingen roll hur tunga bevis som presenteras eller att en dom faller. 

Det är som att dessa toppar ändå alltid har en ursäkt på lager eller en förmildrande omständighet som är så särskilt ömmande att alla andra bara borde fatta att de agerat rätt. 

Anna Kinberg Batra måste bort

En viktig del i att upprätthålla tron på demokratin och på våra gemensamt finansierade samhällsfunktioner är att makthavare granskas och krävs på ansvar. Har vi som medborgare blivit så blasé att vi inte längre kräver att människor som anser sig ha rätt att göra så uppenbart fel ska väck? 

Anna Kinberg Batra har frångått länsstyrelsens rutiner när hon anställde sin kompis, trots avrådan från sin egen HR-avdelning. När detta nu uppdagats visar hon varken förståelse för kritiken eller någon som helst ånger. Hon anser sig ha rätt att göra precis vad hon vill. 

Nu ska Justieombudsmannen granska ärendet men det som framgått redan nu talar sitt tydliga språk. Anna Kinberg Batra måste bort.