Ericsson, som har omkring 14 500 anställda i Sverige, skriver i ett pressmeddelande att marknaden för mobilnät krymper och att kunderna är försiktiga.
Därför ska 1 200 tjänster bort i Sverige, en del av företagets ansträngningar att minska sina kostnader över hela världen.

Kostnaderna ska också pressas genom att färre konsulter anlitas, genom att processer strömlinjeformas och genom att antalet Ericsson-anläggningar minskar.

”Jag är besviken”

”Företaget har initierat förhandlingar med facken”, heter det i pressmeddelandet. Men enligt Per Norlander, vice ordförande för Sveriges Ingenjörer och ordförande för akademikerna på Ericsson, har facken bara fått information på övergripande nivå.

– Jag är besviken över att Ericsson har så bråttom. De har inte förklarat vad det är vi inte längre ska göra. Ändå går de ut med en siffra för hur många som ska sluta. Det här är något nytt, så har det inte sett ut vid någon av de tidigare neddragningarna under 2000-talet.

Per Norlander.
Per Norlander.

”Viktigt att samarbeta, inte tävla”

Sedan 2016 har Ericsson och facken varit överens om en mjukare form av omställning, enligt Per Norlander. De anställda får tidig information om förändringar i företagets verksamhet och kan skaffa ny kompetens för att ta nya jobb innan uppsägningar blir aktuella.

Men nu lämnar Ericsson den modellen, bedömer Per Norlander.

– I ett kunskapsintensivt företag är det livsviktigt att de anställda samarbetar – inte tävlar med varandra och håller kunskap och idéer för sig själva i konkurrens om jobben. Att utveckla ny teknik är inget för individualister. Men nu är risken uppenbar att vi hamnar just där. Jag är orolig för Ericssons långsiktiga konkurrenskraft.

Sveriges Ingenjörer har omkring 5 000 medlemmar vid Ericsson i Sverige och är ungefär jämnstort med Unionen, medan IF Metall numera har få medlemmar vid företaget.