Ensamstående Mattias skadades svårt – missen gör att han står helt utan inkomst
Mattias Torstensson skadade sitt ben svårt på nya jobbet. Efter strul med barnomsorgen nollades hans sjukpenning. Nu står han och hans son helt utan inkomst.
Chauffören Mattias Torstensson, 41, skadades efter tolv dagar på det nya jobbet på ett miljöserviceföretag, skriver Sekotidningen.
En 250 kilo tung dragstång av järn från en lastbil föll över hans ben och fot och förstörde nervbanorna.
Sedan dess lever han med stora smärtor och kan inte jobba.
Samtidigt får han varken pengar från Försäkringskassan eller försäkringsbolag.
– Om inte min mamma och hennes man hjälpt till ekonomiskt hade mitt och min sons liv fallerat. Jag hade varit hemlös, säger Mattias Torstensson som bor utanför Nora.
Nollad sjukpenning
Försäkringskassan beviljar inte ersättning sedan hans sjukpenninggrundande inkomst (SGI) blivit nollad.
Detta sedan det kört ihop sig med barnomsorgen precis innan Mattias skulle börja på nya jobbet.
Den tioåriga sonen fick ingen fritidsplats och Mattias kom överens med arbetsgivaren om att skjuta upp jobbstarten en månad.
Utskriven från Arbetsförmedlingen
Han hade redan hunnit skriva ut sig från Arbetsförmedlingen och såg ingen vits med att skriva in sig som arbetssökande igen.
– Det kändes ju helt fel när man har ett påskrivet anställningsavtal, säger han.
Det visade sig vara en ödesdiger miss, då man förlorar SGI:n om man inte skriver in sig på Arbetsförmedlingen inom 25 dagar utan jobb.
Kan inte få a-kassa
Eftersom andra försäkringar baseras på SGI:n får han inte heller pengar på annat håll.
Han har bara fått ersättning för rehabilitering och läkarbesök från Afa försäkring, men nu får han inte längre pengar därifrån heller.
Samtidigt gör skadan att han inte kan jobba och därmed skriva in sig på Arbetsförmedlingen för a-kassa.
– Jag är ledsen och frustrerad över hur man kan hamna mellan stolarna utan rätt till en krona i ersättning, säger Mattias Torstensson.
Sa upp sig för sonens skull
Mattias Torstensson har lång erfarenhet av chaufförsyrket och har bland annat varit teamledare på Saferoad där han jobbat som trafikvakt och TMA-förare.
Men det fungerade inte med livet som ensamstående pappa att jobba borta i veckorna, så han sa upp sig och hade därför varit arbetssökande i ett år.
Seko överklagade beslutet
Eftersom han sedan fick en tillfällig anställning med goda chanser till förlängning, menar Seko att han med största sannolikhet skulle ha jobb framöver.
Företaget var dessutom i en expansiv fas.
Fackets jurister har därför överklagat Försäkringskassans bedömning med hänvisning till att SGI även kan baseras på förväntad inkomst de kommande sex månaderna.
Men även överklagan har fått avslag.
Försäkringskassan: Krävs avtal
Försäkringskassan kommenterar inte Mattias specifika fall.
Men när Sekotidningen kontaktar myndigheten får vi veta att det krävs ett anställningsavtal som är på minst sex månader för att SGI:n ska beräknas utifrån förväntat arbete.
”Detta avtal ska vara träffat före eventuellt sjukfall”, skriver Försäkringskassans experter via pressekreteraren Lotta Jernström.
Mattias avtal sträckte sig bara över sommaren, även om avsikten var att förlänga det.
Personer som Mattias hänvisas i stället att söka pengar på annat håll.
”En person som inte kan arbeta och inte har rätt till ersättning från Försäkringskassan får kontakta sin kommun för att få ekonomiskt bistånd”, skriver Försäkringskassans experter.
Oviss framtid
Nu planerar Mattias och fackets jurister att överklaga Försäkringskassans beslut till Förvaltningsrätten, men han har fått höra att det kan ta ett år att få saken prövad.
Samtidigt står han fortfarande helt utan inkomst – nio månader efter olyckan.
– Efter att ha jobbat i alla år tror man att det skulle finnas ett skyddsnät om man blev skadad i sitt arbete. Jag är helt förtvivlad, säger Mattias Torstensson.
Artikeln är tidigare publicerad i Sekotidningen som tillsammans med Arbetet och sex andra titlar ingår i LO Mediehus.