Varför har ni larmat till Arbetsmiljöverket?

– På grund av vikariestoppet kommunen har sedan i höstas. Om vikarier ändå tas in, det gör det inte alltid, så kortas deras turer. Någon ordinarie är borta åtta timmar, vikarien jobbar bara fyra. Det blir stor belastning på personalen. Vi har tre plan med äldre och vi är sju som jobbar. Två på varje plan och en ”löpare” som springer mellan. Men löparen ska nu bort.

 Hur påverkar det er vardag?

– Det blir stressigt. Vår kommun har redan en av landets högsta sjukfrånvaro. Det lär inte bli bättre nu. Vi ska även få nya, sämre scheman. Vi har inget att säga till om och känner oss överkörda. I slutänden blir våra gamla lidande, de vi finns till för. Många har demenssjukdom och psykiska problem. Allt det här skapar kaos och oro.

 Ni ska också ha en manifestation 19/3. Varför? 

– Den är till för alla i Kommunal, nej faktiskt alla Borlängebor som tycker det här är en viktig fråga. Jag är ju också på väg att bli gammal, jag fyller 67. Jag vill också ha en trygg ålderdom. Och jag tycker synd om kollegor som har barn och familj och som blir lidande med fler pass.

Ni säger vikariestopp, kommunen säger ”resursoptimering av befintliga resurser”. 

– Det är bara för att linda in det lite finare, de vill inte ta ansvar. Det är som att vi bara ska vänja oss med längre scheman, fler pass. Det är inte personalen som har slösat bort kommunens pengar. 

Anitha Williams

Yrke: Undersköterska

Jobbar: På äldreboendet Hällsjöhemmet i Borlänge

Ålder: fyller snart 67 år, jobbat i kommunen i 39 år.

Arbetstider: börjar oftast 20.30 och slutar 7.00.