Dagens Arbete har i en rad artiklar granskat IF Metalls förbundsjurist Darko Davidovic. Bland annat ska hans juridikstudier inte varit av den omfattningen som han har framställt det som.

Under åren 2007 – 2009 var han ledig med lön från förbundet för att studera juridik. Men när Dagens Arbete begärde ut studieintyg visade det sig att han inte tagit ett enda poäng på högskola eller universitet under den tiden.

Enligt Dagens Arbete har Darko Davidovic högskolepoäng som motsvarar knappt två terminer. 

IF Metall: ”Riskerar att skada förbundet”

Som en konsekvens av avslöjandena valde förbundet att tillfälligt stänga av Darko Davidovic – en avstängning som nu lett till att han helt lämnar IF Metall.

– Det är klart att uppgifterna är allvarliga och att de riskerar att skada förbundet. Förbundet och Darko Davidovic har därför beslutat att gå skilda vägar från och med nu, säger förbundssekreterare Martin Gunnarsson, till Dagens Arbete.

Hade bolag med anställd i försvarsindustrin

Förutom uppgifterna kring hans studier har Darko Davidovic haft sidoaffärer som i vissa fall krockat med hans anställning hos facket.

Ett sådant uppdrag avslöjades i förra veckan. I det fallet har Davidovic bedrivit affärsverksamhet tillsammans med en anställd från försvarsindustrin. Bolaget har bland annat exporterat satellitantenner till Ryssland och även försökt göra affärer i länder som Förenade Arabemiraten.

”Måste vara självkritiska”

På frågan om varför IF Metall inte känt Davidovics sidoaffärer säger förbundssekreterare Martin Gunnarsson att ledningen nu måste ägna sig åt självkritik.

– Den delen måste vi lägga till den utredning som redan pågår. Finns det brister och hål i våra egna kontrollsystem? På pappret är de ganska gedigna. Men behöver vi ha det på något annat sätt? Det måste utredningen titta på. Det är klart vi måste titta på om vi behöver förfina systemet och göra det ännu finmaskigare. Det självkritiken måste vi ha och den spegeln måste vi våga titta i, säger han till Dagens Arbete.

Också Darko Davidovic bekräftar att han slutar på IF Metall. Det är en naturlig konsekvens av det medietryck som uppstått, säger han till Arbetet.

Vad gäller sidouppdragen uppger han att hans intention aldrig varit att skada förbundet.

– Även om det aldrig var min mening så är det ändå jag som orsakat det här. Jag kan ta att det blev fel och att det här blev konsekvensen, säger han.

Darko Davidovic: Aldrig hävdat att jag haft juristexamen

Påståendena om hans utbildning är en annan sak, menar Darko Davidovic. Enligt honom själv har han aldrig hävdat att han har någon juristexamen.

Inte heller har han varit ledig med lön för att studera 2007 -2009 som påståtts. Han hänvisar till listor med ärenden från åren 2007, 2008 och 2009 där han skött centrala förhandlingar, hanterat tvister och förhandlat om kollektivavtal.

– Jag har aldrig sagt att jag var ledig för att studera då. I stället förhandlade jag mer än 100 procent de åren, säger Darko Davidovic och fortsätter:

–  Den enda gången jag varit ledig för studier var hösten 2010 och våren 2011. Att jag inte skulle hinna att läsa en hel juristutbildning då fattar väl alla.

Vidare säger han sig nu överväga att stämma Dagens Arbete för förtal.