Enligt Dagens Arbetes granskning av IF Metalls förbundsjurist, Darko Davidovic, har han bland annat framställt det som att han har studerat juridik under flera år. Han har varit ledig med lön från förbundet för att studera juridik under 2007-2009.

Darko Davidovic, förbundsjurist på IF Metall.
Darko Davidovic, förbundsjurist på IF Metall

Tidningen har begärt ut studieintyg för de åren. Det visar sig då att han under den tiden inte har tagit ett enda poäng vid svenska högskolor eller universitet.

– Jag pluggade, jag gick på kurser, jag var i Umeå, jag var i Luleå. Vi satte ihop ett arbetsrättsligt paket som jag gick. Jag fick bara den här tiden. Jag gick inte en full juristutbildning med ting, utan en utbildning i processande, säger Darko Davidovic till Dagens Arbete.

Totalt har förbundsjuristen, enligt Dagens Arbete, högskolepoäng som motsvarar knappt två terminer. Hela juristprogrammet är nio terminer långt.

Enligt Dagens Arbetes granskning har han även haft en rad engagemang i olika bolag vid sidan av sin anställning, något som kan strida mot förbundets interna riktlinjer.

Nu stänger förbundet alltså av förbundsjuristen och tillsätter en extern utredning.

– Under utredningen kommer Darko Davidovic inte arbeta som förbundsjurist. Däremot kvarstår han i anställning. I övrigt är det ett personalärende som vi inte kan kommentera, säger IF Metalls förbundssekreterare Martin Gunnarsson till Dagens Arbete.

Arbetet har sökt Darko Davidovic för en kommentar.