KOMMENTAR. Det här blev ju onekligen ovanligt dumt. I en intervju med DN råkade socialdemokraternas partiledare, Magdalena Andersson, misstänkliggöra en utpekad fri opinionsbildare.

Det var Sveriges egen Youtubekrösus, Henrik Jönsson, som plötsligt bakades in i ett samtal om desinformation. ”Vem finansierar honom”, frågade partiledaren. Hon lyfte bara frågan.

Well… försäljningen av digitaltjänsten ”hungrig.se”, rimligen. Hans talkshow, vars sista avsnitt nått inte så extremt hotfulla 30.000 streams, finansierades rimligen av näringslivstankesmedjan EPHI som var medproducent.

Att ha en youtubestudio kostar inte mycket. Sossehatet som driver honom? Det är gratis.

Under all kritik i klantighet

Utspelet från Andersson är såklart under all kritik i sin klantighet. Det finns hur mycket som helst man kan säga om Henrik Jönsson ändå.

Som de flesta i näringslivshögern har han inga problem med att se världen brinna, bara socialdemokratin brinner med den. 

I likhet med de flesta på internet som kallar sig libertarianer befinner han sig någonstans i det spännande gränslandet mellan personlig utveckling-flum, skattekverulans, en portion ”allt är invandrarnas fel” och stenhårt straffande auktoritär stat.

Allt levererat med ett leende.

På så vis personifierar han, förutom leendet som hos regeringen ersatts med en allt mer hysterisk blick, Tidöstyret ganska bra. Det kan vi såklart diskutera, men kanske inte i samma andetag som löskokta konspiratoriska tankar om hemliga finansiärer.

Henrik Jönssons dårskaper är i allra högsta grad hans egna. När sådana här spekulationer kommer från en statsministerkandidat är det därför såklart uppseendeväckande. Det behöver påtalas.

Det ska mycket till i bevis innan politiker kan börja misstänkliggöra den fria opinionsbildningen.

Samma frågeställning om Joakim von Anka

Att fråga vem som finansierar Henrik Jönsson är, i ärlighetens namn, lite som att lyfta samma frågeställning om Joakim von Anka. Han har pengar.

Om inte annat kan man läsa Jönssons egen, rätt korta, självbiografi. Där står det också klart och tydligt vilka som skapat honom.

Henrik Jönsson har finansierats av det socialdemokratiska välfärdssamhälle han själv hatar närmast fanatiskt. 

Det har gett honom alla möjligheter att utbilda sig, slumma runt på teologen i Lund ett tag, hänga på Möllans ölsjapp i Malmö, bli rik på data, se världen och slutligen nå livsmålet att starta en egen Youtubekanal där han framför sina åsikter som fakta och dyrkas av några tusen idioter.

Man kan såklart kalla det han gör desinformation, men mest är han bara den svenska drömmen 2024.