KOMMENTAR. Över en vinlunch på Riche får Erik Galli höra att han alltid kommer att behöva jobba hårdare för att han, likt mediakvinnan han lunchar med, är så otroligt snygg.

Det är fint! Precis så talar jag och mina vänner med varandra. Man peppar, lyfter och ser varandras skönhet.

Erik som – om någon har missat tv-reportagen, de många intervjuerna han gjort eller hans tidigare texter – är skönhetsopererad internaliserar kanske budskapet lite för mycket. 

Galli utgår i sin text om skönhet, operationer och avundsjuka från att han, och de han tycker är vackra är allmänt åtrådda, fägringar på ett rent objektivt plan som folk avundas och suktar efter. 

Ursäkta om jag är gammal och slapp, men typ en gång var tionde år får någon anorektisk skrivande twink för sig att det finns universell skönhet och att hen representerar den. Det som följer är genant för alla inblandade. 

Bakom bokstäverna lurar en överkompenserad dysfori som på ytan tycks ha övervunnits med olika sorters ingrepp, tuktande av kroppen och störda dieter.

När spegelbilden äntligen börjar matcha den inre kritikern inträffar en sorts euforisk känsla av att tillhöra, och den externa världen delas upp i “beundrare” och “avundsjuka”. 

Skönhet ÄR när benen sticker ut under huden, skönhet ÄR vassa kindben, och så vidare. I verkliga verkligheten är inget underhudsfett skönhet för vissa medan en varm luden mage är det för andra.

Men den första gruppen har en tendens att få för sig att just deras skönhetssyn är tidlös, kulturellt obunden, objektiv. 

Funnits en krets benrangel i innerstaden

Så länge som jag läst kulturspalter, nöjesguider och modetidningar har det funnits en liten krets benrangel i innerstaden som är övertygade om att resten av landet går omkring och är avundsjuka på benrangel i innerstaden.

Det är något man intalar sig själva för att rättfärdiga all tid och tankekraft man har ägnat åt den egna spegelbilden. När man skriver om det är det ett sorts privat processande inför allmänheten. Texten blir ännu en förlängning av den egna ändlösa fåfängan. 

“Alla tycker att det är jobbigt att bli tjock, slapp och osynlig” skriver Erik och jag tänker att han tycker att alla de orden hör ihop, men det gör de inte. Tjocka människor har också beundrare, slapp blir man när elastin- och kollagenproduktionen saktar ner med åldern, och osynlig är man när man inte reflekterar ljus. 

Att Erik tror att folk som inte ser ut som honom går matchningslösa på Tinder lär bero på en sorts narcissistisk selektionsbias, där han antar att de han inte swajpar inte heller swajpas av andra. 

Andra får ligga

Men andra människor får ligga, Erik. För de flesta är det inte ens svårt.

En vän till mig som jobbade som kallskänka, berättade att hon alltid fick ragg när hon gick ut efter att hon hade stekt fläsk en hel dag. Män kände lukten, blev hungriga, ville ligga.

Eller kanske i någon sorts evopsyk-perspektiv: Man ville bygga bo med en rejäl kvinna som luktade mat. 

Min poäng är att nästan ingen behöver operera sig för att få kuk, det finns en outsinlig källa precis utanför dörren.

Erik använder Kylie Jenner som specifikt exempel på underskönhet, och man får anta att anledningen är att hon, precis som sina systrar, såg ut som en helt vanlig tjej innan operationerna. 

Familjen Kardashian/Jenners eventuellt extraordinära skönhet är skapad med kniv, fillers och implantat, från ett generiskt grundmaterial. Inget fel med det, att skapa och omskapa oss själva har vi rätt till, även om få av oss kan lägga ner lika mycket pengar i det som nepo-barn i Kalifornien. 

Men i det sammanhanget finns det ju betydligt intressantare exempel, som David LaChapelles musa Amanda Lepore med sitt utomjordiska vamputseende, eller den franska konstnären ORLAN som använder kirurgi för att göra den egna kroppen till konst. 

Kirurgi har gjort Jenner vackrast

Eriks tes är dock att kirurgin har gjort Kylie Jenner till “en av världens vackraste kvinnor” och där kanske man måste stanna ett tag. 

Dels tror jag att Erik fyller Jenner med innehåll som kostat många miljoner PR-dollar att skapa.

Om hon hetat Bianca Nilsson, kommit från Bengtsfors och handlat på Twilfit hade han inte ens registrerat hennes närvaro på tunnelbanan, än mindre tänkt att hon såg ut som en gudinna. 

Galli ser myten Kylie Jenner, som iklädd haute couture fotas av världens bästa fotografer, omgiven av popstjärnor, skådespelare och modeller.

Det är myten som är den vackraste i världen, inte Kylie Jenners relativt symmetriska ansikte eller kantiga kropp. 

En rädsla för åldrande spökar genom Eriks text, “kråksparkar”, “slapp”, “tiden ska springa om dem”. Men det finns inga operationer som stannar tiden. Gamla människor som tror att de ser unga ut är en subkultur, en sluten krets som bekräftar varandra. 

Ingen tänker att housewives ser unga ut

Ingen vanlig människa går omkring och tänker “fan vad kvinnorna i Real Housewives ser unga ut”. 

“När jag går med min dotter på stan undrar folk om vi är systrar”: raring, ingen tror det, men alla ser på dig att du önskar att det var så. Och man vill ge lite bekräftelse för att vara schysst (eller för att få bättre dricks).

När de ung-gamla sedan samlas på cocktailpartyt, berömmer varandra för de nya ingreppen och kommenterar hur mycket yngre den andra nu ser ut – då är det samma typ av bekräftande subkulturella ritual som när furries samlas på stadshotellet och berömmer varandras blåa vargkostymer. 

Det är en mytologi som man investerar i tillsammans. 

Vi tänker inte alls på er benrangel

I Kalifornien har vi under de senaste åren plågats med planterade reportage om Bryan Johnson, en 45-årig tech-mogul som tar 61 piller om dagen, äter 32 kilo grönsaker i månaden, och pumpar blodtransfusioner från sin son rätt in i kroppen, allt för att stoppa åldrandet.

Trots detta ser han ut som en helt vanlig medelålders man med svår anemi. 

För 10-20 år sedan hette det “life extension” och representerades av utmärglade libertarianer med urholkade fågelansikten.

Och för all del, kör på! Ät fågelfrö till middag! Mejsla till kindbenen!

Intala dig själv att Kylie Jenner är en utomjordisk skönhet! Köp en fursuit!

Men gör det för att det gör dig själv glad och lycklig. För vi varken hatar eller är avundsjuka på er, ni innerstadens perenna benrangel. Vi tänker inte på er alls.