Arbetet och Arbetsvärlden har tidigare skrivit om situationen för unga svenskar som arbetat med Klarnas outsourcade kundtjänst på Cypern.           

Men Foundever, företaget som sköter Klarnas kundtjänst, har fler kontor än det på Cypern. Ett av dessa ligger i Aten där både svenskar, danskar och finländare jobbar med så kallad backend åt Klarna – det vill säga administration och grundsystem för kundtjänsten. Enligt uppgift ska cirka 20 svenskar arbeta på kontoret i Aten.

Endagsstrejk

Men i går gick flera av dem inte till jobbet. Detta på grund av en endagsstrejk utlöst av det grekiska fackförbundet SETIP som organiserar anställda inom telekommunikations-branschen.

En av dem på plats var svenska Martin Hansson. Han har jobbat inom kundtjänst i Aten i cirka 15 år. Tidigare för bland annat tyska hemelektronikföretaget Miele genom Foundever (då Sitel).

Han har flera vänner och bekanta som jobbar med Klarna. Enligt honom har Foundever inte betalat ut löner till flera av dem.

”Blir så illa behandlade”

– Folk blir så illa behandlade. Man får inte ut lönen och många jobbar utan kontrakt. Väldigt stor del av folk som arbetar här nere har problem med både fysisk och psykisk ohälsa på grund av arbetssituationen, säger han till Arbetet.

Enligt Martin Hansson drabbade gårdagens strejk många europeiska företags kundtjänster hårt. Samtliga anställda på hans kontor deltog i strejken. Totalt uppskattas omkring 4 000 anställda deltagit.

– Det är ganska historiskt. Det har aldrig varit så många från så många callcenters som strejkat här nere. Jag har hört att 85 procent av Europas kundservice låg nere på grund av det här, säger han.

Inga hygienartiklar på jobbet

Under strejkdagen samlades anställda utanför de fyra största telekommunikationsföretagen i Aten, däribland Foundever, Teleperformance, Webhelp och TTEC.

Enligt fackförbundet SETIP, som tillhör den vänsterfackliga paraplyorganisationen PAME, har inte medarbetarna på de grekiska callcentren fått löneökningar sedan 2010.

Därför kräver man bland annat 20 procent höjda löner, höjda pensionsavsättningar samt ett stopp för den så kallade ”tomma skrivbord”-policyn, vilket inte tillåter att man får ta med vattenflaskor, mediciner eller hygienartiklar som tamponger till arbetsplatsen.

Foundever: Strejken påverkade inte

Men på Foundever håller man inte med vare sig om antalet deltagare i strejken, eller om orsakerna till dem.

Några dagar efter strejken meddelar företaget att mindre än 5 procent av arbetslaget i Aten deltog, vilket inte hade någon betydande påverkan på verksamheten. Alla anställda har tillgång till vatten, och medicin kan förvaras vid skrivbordet.

”All Foundever-anställda i Grekland, utan undantag, har fasta kontrakt och löner som ligger över branschstandarden, inklusive dem som arbetar på distans. Vi lägger också mycket kraft på arbetsmiljön genom att uppmuntra raster och ge våra anställda tillgång till ett brett utbud av bekvämligheter inklusive ett lekrum för barn, coworking-utrymmen, ett gym, en cafeteria mm,” skriver Athanasios Karydis vd för Foundever i Grekland i ett mejl till Arbetet.