Den 13 september 2022 kommer en man som vanligt till sitt jobb. Han och jobbarkompisarna på det polska bemanningsbolaget ska som vanligt bygga väggmoduler i trä på det svenska företaget i Värmland.

Om några månader ska mannen fylla 30. Men det får han aldrig göra. I stället blir det sista gången han går till jobbet.

Just i dag ska han och arbetskamraterna montera en sju till nio meter lång trävägg.

”Akta!”

När den är färdigmonterad flyttas den med hjälp av en travers. Väggen måste placeras i lokalen i väntan på att en vagn som kan transportera den typen av moduler blir ledig. Innan traversen kopplas loss ska väggen stöttas upp av en träkonstruktion som ser ut som ett A.

Men i dag ser inte träkonstruktionen ut som ett A utan som ett H. I efterhand har chefen på den svenska firman svårt att förstå varför. 

Att ett H inte är en lika säker konstruktion som ett A märks när väggen börjar välta.

”Akta!”, ropar en av kollegorna.

Flera brister

Men det är för sent. Mannen kläms mellan väggen och ett arbetsbord där han jobbar. Kollegorna lyckas dra fram honom och påbörjar hjärt- och lungräddning. Men vårdpersonal som sedan tar över tvingas senare avbryta de livräddande insatserna. Mannen har mist sitt liv.

Nu åtalats den tidigare vd:n för byggbolaget. Åklagaren pekar på flera brister.

  • Arbetsmomenten har inte undersökts och riskbedömts.
  • De som jobbar har inte fått nödvändiga instruktioner.
  • Vd:n har inte heller gjort tillräckligt för att se till att väggmoduler stöttas upp på rätt sätt och att de som jobbar inte befinner sig i närheten när det görs.

”Helt ödmjuka”

Åklagaren vill också att bolaget ska betala en företagsbot på 1,5 miljoner kronor.

Hade arbetsgivaren riskbedömt, gjort det som krävs och informerat tillräckligt hade olyckan troligtvis inte inträffat, konstaterar Arbetsmiljöverket i sin anmälan.

Den nuvarande tillförordnade vd:n vill inte säga så mycket om hur de ser på åtalet. 

– Vi står helt ödmjuka med mössan under armen och ser vad domstolen kommer fram till. Det är inget mer vi kan göra, lagen får ha sin gilla gång. Vi har sett över rutiner så att det inte ska ske igen.