Före jul skrev Arbetet om lönekaoset för pappersarbetarna på Hitachi Energy Figeholm, tidigare Figeholms bruk. En av dem hade inte fått någon lön över huvud taget medan det för många andra saknades olika typer av tillägg. Orsaken: ett nytt, globalt lönesystem hade lanserats i det multinationella bolaget.

– De har väl suttit några på huvudkontoret i Zürich med några konsultfigurer för att organisera det här med lönerna. Och tänkt att ”Vi ser Europa som ett land”, men alla har ju sina egna lagar och avtal, sade Dennis Bäckman, ordförande för Pappers avdelning på Hitachi Energy Figeholm, till Arbetet då.

”Inte så roligt”

Så hur gick det? Alla fick pengar på sitt konto, men de olika tilläggen är fel och problemen pågår fortfarande, trots att det lyfts i förhandlingar med arbetsgivaren varje månad. Det kan röra sig om tusentals kronor i månaden.

– Det släpar efter flera månader på ob och nattillägg och skiftformsersättningen blir inte rätt. Avdraget för fackavgiften funkar inte heller. Det är inte så roligt, säger Dennis Bäckman nu. 

Eftersom han är både klubbordförande på sin arbetsplats och ordförande i samorganisationen för alla LO-fack på Hitachi Sverige vet han även hur det ser ut på andra håll i Sverige. 

— Metallarna i Ludvika har jättestora problem med nattillägg som varit borta i flera månader. I Piteå hjälpte vi till så att varje medlem har fått skadestånd som plåster på såret. Men grundproblemet är fortfarande att systemet inte kan fixa det som är fel, säger han. 

”Landat på månen”

Vid förra bytet av lönesystem fortsatte problemen i ungefär tre år, berättar Dennis Bäckman. 

It-samhället går framåt, AI avancerar, varför är det så svårt att lägga in de svenska tilläggen i systemet? 

– Det trodde jag med, vi har ju landat på månen. Men det görs en stor upphandling centralt som ska passa alla och så har man inte koll. 

Om jag ringer dig om två år, blir det samma artikel igen?

– Jag är rädd för det, det känns inte bättre.

Vill folk byta jobb på grund av det här? 

– Nej, det hoppas jag inte. Vi ska anställa och går på högvarv, vi behöver nästan 100 man i månaden i Sverige. Men det är ju inte så attraktivt att jobba för en arbetsgivare som inte kan betala rätt lön.

Arbetet söker Hitachi Energy.