En fick ingen lön alls. Andra har bara fått grundlön men inte ob-ersättning och så kallad skiftformsersättning.

Så ser verkligheten ut för arbetare på Hitachi Energy Figeholm, tidigare Figeholms bruk. Det efter att ha fått ett nytt gemensamt lönesystem för hela det multinationella bolaget. 

– De har väl suttit några på huvudkontoret i Zürich med några konsultfigurer för att organisera det här med lönerna. Och tänkt att ”Vi ser Europa som ett land”, men alla har ju sina egna lagar och avtal, säger Dennis Bäckman, ordförande för Pappers avdelning på Hitachi Energy Figeholm.

Lönesupport i Indien

De anställda har försökt kontakta personer på bolaget som kan hjälpa dem att få rätt lön. Men det har inte varit helt enkelt.

– De har lagt lönekörningarna i Indien via ett bolag där, och byggt upp ett HR-center i Riga där det sitter några stackars tjejer och killar och ska försöka bemästra det här systemet, säger Dennis Bäckman.

Så ni måste förklara det här med skiftformsersättning på engelska?

– Ja. Eller så får man skriva på svenska och hoppas de kan googla. Man ska skicka en ”ticket”, som det heter, ut i cyberrymden. I bästa fall får du svar att ”vi har mottagit ditt ärende” och sedan blir det tyst. 

”Systemet kommer inte funka”

Lönesystemet kom på plats i september. Då började problemen med fel utbetalningar av lönen – och i ett fall ingen lön alls. Skiftformsersättningen kan ligga på uppemot 3 000 kronor i månaden, och beroende på var man är i skiftcykeln kan den ersättningen för skiften landa på mellan 5 000 kronor och 9 000 kronor. Och nu närmar sig julen, och löneutbetalningen fredagen före julafton. 

– Hur gör vi fredagen före jul? Systemet kommer inte funka. För kollektivanställda (arbetarna, reds anm.) så är de här pengarna jätteviktiga. Helt plötsligt har du väldigt mycket pengar som du ligger ute med som företaget inte betalar. 

”Flera har drabbats”

Han lägger ingen skuld på ledningen i Sverige eller på de få personer som jobbar med personalfrågor här. Nyligen mejlade han till högsta ledningen i Zürich och frågade: hur ska den anställda förklara för banken om de får problem med att betala lån på exempelvis hus?

Det är inte bara i Figeholm problemen med lönesystemet finns. Enligt Dennis Bäckman är det här något som förekommer över hela världen. Arbetet får bekräftat från andra håll att även Hitachi Energys arbetsplatser i Ludvika och Piteå har liknande problem med löneutbetalningar.

Hitachi Energys pressavdelning skriver att de är medvetna om de problem som uppstått. ”Flera medarbetare har drabbats, och vi beklagar svårigheterna och förstår den oro som uppstått. Vi är fast beslutna att lösa detta så snabbt som möjligt.”