Lyftkranar och byggstaket blir alltmer sällsynt runtom i vårt avlånga land. Snart är byggarbetsplatser lika sällsynta som bostadsministern själv. Och inga insatser genomförs.

Byggbranschen står inför rejäla utmaningar.

Enligt Boverkets behovsanalys behöver vi bygga 67 300 nya bostäder per år fram till och med 2030.

Jämför man det med Byggföretagens konjunkturprognos så påbörjas byggnationen av 23 600 lägenheter under 2024.

Parterna överens – politikerna sover

Hur konstigt det än må låta så är LO och Svenskt Näringslivs ekonomer överens, regeringen måste göra något annars stannar byggbranschen.

Om inte regeringen gör något riskerar vi att stå inför en ekonomisk och social kris som påverkar hela samhället.

Om byggföretagens prognos stämmer så kommer det alltså att byggas 43 700 bostäder för lite i år.

Viktigt att notera är då att behovet av nya bostäder inte sjunker bara för att det byggs mindre. Tvärtom behöver vi bygga ännu fler bostäder på kortare tid om/när nu marknaden skulle självläka.

Vi har inte råd att vänta! Konkurser och uppsägningar fortsätter att rulla in.

Byggnadsarbetare och tjänstemän inom byggsektorn blir utan jobb, eleverna som studerar gymnasieprogram inom byggbranschen – har om utvecklingen fortsätter i samma riktning – i värsta fall inget jobb att se fram emot efter studenten.

Risk att byggnadsarbetare lämnar

Vi ser också en risk att många byggnadsarbetare väljer att lämna branschen för andra jobb. Många jämför det med 90-talskrisen då över 20 000 byggnadsarbetare lämnade branschen och aldrig kom igen. En kompetensförlust som vi delvis lider av än idag.

Det läget bör vi vara överens om att inte vilja hamna i igen. Vi bör även vara överens om att bostäder, infrastruktur och lokaler för välfärdsverksamhet såsom skola vård och omsorg behöver byggas för att fortsätta utveckla Sverige.

Vad behöver vi göra? Ja, vi skulle ju kunna börja med att göra någonting överhuvudtaget.

Helst skulle man vilja se att investeringsstödet för byggande av hyresrätter återinförs. Det handlar om att minska bostadsskulden och att säkerställa jobben samt företagens överlevnad.

Närmare lösning på bostadsbristen

Det är också lika viktigt för kompetensförsörjningen och återväxten i branschen. På så sätt kan vi tillgodose arbetstillfällen för alla de som tar studenten efter att ha utbildat sig till byggnadsarbetare eller tjänsteman inom byggsektorn.

Vi kan alltså både komma närmare en lösning på bostadsbristen samtidigt som vi skapar arbetstillfällen. En win-win situation helt enkelt.

Bostadsbristen är ett samhällsproblem som inte bara drabbar enskilda individer som har svårt att flytta hemifrån, det är ett problem som påverkar hela samhället i stort. Precis som med alla andra problem så kommer det inte automatiskt att lösa sig bara man tittar åt ett annat håll.

Att tro något annat är samma sak som att tänka att soporna bär ut sig själva eller att tvätten blir ren i tvättkorgen. Det vore väldigt bekvämt men det funkar liksom inte i verkliga livet. 

Politiker måste ta initativ

Det finns insatser man kan sätta in för att minska bostadsbristen. Samma insatser skulle också motverka en massarbetslöshet inom byggsektorn.

Den arbetslösheten skulle i sin tur drabba andra branscher, vilket i längden skulle påverka hela samhället i en negativ riktning.

Sveriges politiker, oavsett partifärg måste inse att staten har ett väldigt stort ansvar i att bygga bort bostadsbristen och se till att människor har ett jobb att gå till.

Det är upp till ansvariga politiker att ta initiativ och faktiskt nu göra slag i det satsningar som behövs.

Vi byggnadsarbetare står redo att göra jobbet, varje dag. Men för att vi ska kunna det, måste det finnas jobb att utföra.

Ta ställning för Byggnads budskap i en namninsamling som lämnas till bostadsminister Andreas Carlsson 6 februari här.
Byggnads arrangerar även en demonstration tisdagen 6 februari klockan 17.00 på Sergels torg under parollen ”Bygg bort krisen – bygg bostäder!” Mer information hittar du här.