Aldrig har väl LO-fackens sociala medieansvarige behövt arbeta så hårt som hösten 2023.

Kommentarsfälten svämmar över av troll men även av helt seriösa men väldigt desinformerade personer i vartenda inlägg som nämner Tesla eller Elon Musk.

Dessa har fått för sig att facket är på krigsstigen och bara vill tjäna pengar på gamla hederliga entreprenörer som bara vill skapa ett bättre land och en bättre arbetsmarknad.

Att denna amerikanska entreprenör gör precis vad han vill på bekostnad av sina arbetare är det ingen av dem som verkar se.

Alla har blivit arbetsrätts-experter

Sedan IF Metall först varslade om strejk den 17 oktober 2023 har mycket hänt, inte bara i själva konflikten där hela LO-kollektivet har ställt sig bakom IF Metall i diverse sympatiåtgärder utan även i kommentarsfälten på sociala medier.

Dessutom har gemene man plötsligt blivit väldigt insatt i den fackliga verksamheten, vilket är bra.

Men var och varannan verkar tro sig besitta samma kunskaper om hur det arbetsmarknadspolitiska läget ser ut som vilken ombudsman som helst.

Många är även starkt påverkade av högerpopulisternas vrål om maffiametoder och av Musks egen romantisering av sina arbetares arbetsförhållanden.

Immuna mot fakta om kollektivavtal

Om man orkar ta sig in i träsket av kommentarer på fackens Instagram-inlägg så skriver många samma sak: att det faktiskt inte är någon som jobbar på Tesla som vill ha kollektivavtal.

Och att arbetarna minsann redan har mycket bättre arbetsförhållanden och avtal än vad ett kollektivavtal med IF Metall någonsin kan frambringa.

Det man helt har missat när man om och om igen spyr ur sig samma trötta lögner är att facken inte kan gå ut i strejk mot ett företag om det inte på företaget redan finns medlemmar som är missnöjda med sina arbetsförhållanden.

Det faktum att ett kollektivavtal aldrig hindrar en arbetsgivare att göra det bättre för sina arbetare än vad som står skrivet är också något som verkar flyga dom rakt över huvudet.

Ingen blir så rik på etiskt sätt

Den här föreställningen om att en av de rikaste kapitalisterna i världen skulle vara sina arbetares bästa vän känns otroligt naivt och världsfrånvänd.

Jag menar inte att säga att alla arbetsgivare är djävulen men har man så mycket pengar som Musk har så har man inte tjänat dem på ett etiskt sätt.

Pengarna är tjänade på bekostnad av de som arbetar för honom. Det går framför allt ut över de som är längst ner på kedjan i fabrikerna som knappt tjänar minimilöner och har usla arbetsvillkor medan Musk tjänar storkovan.

Det gör mig ledsen att se att facken, som står upp för att alla ska ha samma rätt på sin arbetsplats, samma rätt till pensioner när man slutat jobba och samma rätt till försäkringar om man av olika anledningar inte klarar av jobba på grund av skada eller sjukdom, smutskastas.

Att de dessutom smutskastas av löntagarna som de skyddar gör mig ännu mer ledsen.

Medan personen som bara vill tjäna pengar på dem till vilket pris som helst verkar ha blivit någon form av förebild och hjälte. Man blir uppgiven.