Därför bojkottar jag Melodifestivalen och Eurovison song contest
Den plötsliga hållningen om att vilja ”värna tävlingen som ett opolitiskt evenemang” kommer lite för sent kan man tycka, det skriver Siri Celik som nu väljer att bojkotta musikfesten.
KULTURDEBATT. Israel får fortsatt tävla i Eurovision Song Contest trots kriget i Gaza.
De har deltagit i tävlingen i 50 år och Eurovision är ett ”opolitiskt evenemang” hälsade European Broadcasting Union, EBU, Sverige och resten av Europa under torsdagen den 18 januari.
Att kalla Eurovision Song Contest för opolitiskt är en sanning med kraftig modifikation. Om det är något som musiktävlingen är så är det just politiskt.
För hur hade vi annars kunnat smälta att Ukraina fick vinna hela tävlingen år 2021?
Inte var det tack vare deras ”fantastiska” bidrag eller hur? Förra årets tävling i Liverpool som gick under hashtagen och budskapet ”United by Music”, var nog ett av de mest politiska spektakel jag någonsin skådat.
Ingen kunde ta fel på att det handlade om ett förenat Europa (och Australien) gentemot Ryssland.
ESC föremål för forskning
Eurovision Song Contest har i decennier varit föremål för forskning. Otaliga artiklar finns på ämnet ”Eurovision och politik”. Alltifrån hur det skapat och bidragit till den europeiska identiteten och sammanhållningen, till hur olika länder utnyttjat tävlingen som en politisk plattform.
Minst ett bidrag varje år handlar antingen om mäns våld mot kvinnor, någon form av funktionsnedsättning eller minoritetsspråk som håller på att dö ut.
För att inte tala om allt gnäll om grannröster och länder som inte kan bestämma sig för vilket språk de ska sjunga på grund av ”känsligt”.
Låt oss heller inte glömma det ukrainska bidraget om folkmord som vann 2016 eller dragqueenen Conchita Wurst 2014. EBU:s plötsliga hållning om att vilja ”värna tävlingen som ett opolitiskt evenemang” kommer lite för sent kan man tycka.
För två år sedan var det ju just de som fick tävlingen att i allra högsta grad handla om politik genom att diskvalificera Ryssland, ett land som hade varit medlem i EBU i närmare 30 år.
Ryssland hade ju invaderat Ukraina.
12 000 barn beräknas ha mördats av bomber
Sedan den 7 oktober 2023 har Israel mördat i snitt 100 barn per dag. Minst 12 000 barn beräknas ha mördats av bomber.
Fler beräknas vara begravda under rasmassor eller ha dött av svält. Svält används förresten som ett strategiskt krigsvapen av Israel, vilket är ett krigsbrott enligt folkrätten.
Fyra av fem av de allra hungrigaste människorna i världen befinner sig just nu i Gaza till följd av att Israel blockerar nästan all humanitär hjälp in i Gaza. Israel står anklagade för folkmord i den internationella domstolen ICJ.
Jag vill inte vara ”United” med något sådant. Inte ens ”by Music”. EBU:s beslut att inte diskvalificera Israel från tävlingen innebär att jag från och med nu kommer att bojkotta Eurovision Song Contest.
Detsamma gäller för Melodifestivalen. För om det är något land eller public serviceorgan som har möjlighet att påverka EBU:s beslut så är det just Sverige och SVT. I stället väljer man att vara knäpptyst.
Det här är stort. I alla fall för mig.
Tittat slaviskt på ESC sedan 1999
Jag har tittat på varje tävling slaviskt sedan Sverige vann år 1999. Jag satt, nio år gammal, fastklistrad framför Tv:n och förstod inte hur något så fantastiskt kunde existera.
Sverige vann dessutom. Herregud vad bra vi var. Sedan dess har jag inte bara tittat på själva tävlingen utan även allt annat innehåll runt den.
Jag har stått med eurovisionfans från hela världen och sett showen live. Den absolut finaste och bästa publiken man kan tänka sig. För aldrig har man blivit inkluderad så snabbt tidigare och ingen annanstans står publiken i unison och skriker ut varenda jävla textrad, även när de inte ens förstår språket som artisten sjunger på.
Jag har fått briljera med mina eurovisionkunskaper i diverse olika quiz. Till exempel i London, när vi vann de bästa platserna på puben för att se tävlingen, utklädda till Conchita Wurst.
För att inte nämna de många födelsedagsfester jag har haft med temat ”Eurovision Song Contest”. Jag fyller år i maj.
Uppmuntrar fler att bojkotta
Tävlingen har en speciell plats hos mig. Hos många. Och kanske för att den är just politisk.
För politik handlar inte bara om huruvida man ska exkludera medlemsländer som villkorslöst bombar ihjäl barn.
Politik handlar också om sammanhang, identitet och trygghet. Eurovision utgör en trygg punkt för mig och många andra. Något som vi kan leva oss in och glädjas av.
In i den tryggheten och sammanhanget ska man inte välkomna stater som Ryssland. Och därför inte heller staten Israel.
Att EBU väljer att inte se det här själva gör att jag från och med nu tar avstånd från tävlingen och jag uppmuntrar fler att göra det.