Det var i början på 2023 som Spotify ansökte om dispens från arbetstidslagen för att bedriva nattarbete i Sverige. Arbetet rör ingenjörer som i beredskapstjänst ska laga brådskande fel på företagets musikplattform. Totalt berörs 250 personer.

Ansökan avslogs av Arbetsmiljöverket. I stället krävde myndigheten företaget på 356 000 kronor för att ha haft nattarbete utan tillåtelse, något som tidningen Kollega tidigare rapporterat om.

Spotify överklagade ärenden till Förvaltningsrätten som nu alltså instämmer i Arbetsmiljöverkets bedömning.

Kan flytta tjänster utomlands

Enligt domstolen är Spotifys verksamhet inte tillräckligt samhällsviktig för att motivera arbete nattetid.

– Vi är besvikna på beslutet men har givetvis planerat för denna utkomst. Som en global ljud- och teknikplattform är beredskapstjänstgöring för våra ingenjörer avgörande för att säkerställa oavbruten tillgänglighet för miljontals kreatörer och lyssnare över hela världen, skriver Spotifys presstalesperson Julia Levander i ett mejl och fortsätter:

– Vi kommer nu att analysera domen och därefter ta ställning till om vi ska överklaga och/eller flytta delar av beredskapstjänstgöringen till våra andra marknader.

Klubben: Vi kan komma överens

Men de argumenten har Unionenklubben Spotify workers inte mycket till över för. I stället för att hota med att flytta tjänster utomlands finns en enkel lösning, säger vice ordföranden Caesar Ralf Franz Hoppen.

Att överklaga till domstol och att flytta arbeten utomlands är inte särskilt effektivt. Särskilt när det finns en motpart som vill ha dialog

Caesar Ralf Franz Hoppen, vice ordförande på Unionenklubben på Spotify.

– Prata med era anställda i stället. Allt det här kan försvinna om vi kommer överens genom ett kollektivavtal, säger han till Arbetet.

– Spotify pratar alltid om att vi ska jobba smart och effektivt, säger han vidare. Att överklaga till domstol och att flytta arbeten utomlands är inte särskilt effektivt. Särskilt när det finns en motpart som vill ha dialog och som vill komma överens om en lösning som är bra för både för företaget och för de anställda.

Spotify har accepterat sanktionsavgiften från Arbetsmiljöverket.