När Spotify i våras varslade om uppsägning bildade de anställda en fackklubb. Tre fackförbund – Unionen, Akavia och Sveriges Ingenjörer – gick då ut och krävde att musikbolaget skulle sluta kollektivavtal. 

Men nu lämnar Spotify samtalen, rapporterar nyhetssajten Breakit.

I ett mejl till sajten skriver Sveriges Ingenjörers förhandlingschef Camilla Frankelius att det är beklagligt att de inte nådde fram i den här förhandlingsrundan och att de nu behöver analysera vad det här läget innebär och sedan fatta beslut om vägen framåt.

”Vi vill så klart gärna ha fortsatt dialog och förhandling”, skriver hon. 

”Förstklassiga löner”

Spotify menar å sin sida att bolaget efter ”noggrant övervägande” bedömt att de anställda inte skulle få något väsentligt mervärde av ett avtal. 

”Samtidigt som vi hyser stor respekt för kollektivavtal och den svenska modellen är våra anställningsvillkor och förmåner redan lika bra eller bättre än vad som föreskrivs i ett kollektivavtal och vår plan kvarstår att fortsätta erbjuda våra anställda förstklassiga löner och förmåner”, skriver talespersonen till Breakit.

Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt säger till Dagens Industri att grundkonflikten mellan facken och Spotify handlar om att de har helt olika syn på kollektivavtal. 

Dj och ballonger

”Enligt lag ska man förhandla innan man vidtar andra åtgärder, det är ett mödosamt arbete men också vår främsta tilltro och vi tycker att det är bästa sättet för att hitta balanserade lösningar. Stridsåtgärder är ju det yttersta medlet”, säger han till DI och signalerar därmed att striden kan komma att fortsätta.

Unionen har tidigare stått utanför Spotifys huvudkontor för att stötta de anställda i kampen för kollektivavtal. Strax därefter har Spotify låtit de anställda mötas av en dj, snacks och ballonger samt flygblad om varför Spotifys modell är bättre än kollektivavtal, rapporterar Breakit.