Fredagen den 12 januari klockan 12 gick Hydro Extrusion i Vetlanda ut med beskedet att 20 anställda varslas om uppsägning.

Samma dag publicerade arbetsgivarorganisationen Ikem en pressrelease om att Hydro Extrusion tvingas säga upp anställda som en följd av IF Metalls konflikt med Tesla.

Uppsägningarna illustrerar att fackens rätt till stridsåtgärder är ett problem, sa Ikems vd Jonas Hagelqvist i en intervju i Dagens Eko samma dag.

I ett brev till arbetsmarknadsminister Johan Pehrson och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg begärde Ikem därför ett möte om konfliktreglerna – ett brev som Dagens Eko alltså kunde berätta om på fredagen.

Olycklig tidpunkt

För de anställda i Vetlanda kom uppsägningarna vid en mycket olycklig tidpunkt, och de hanterades ”extremt dåligt”, anser Michael Lönn, ordförande för IF Metalls klubb vid företaget.

– Att det här kom mitt på fredagen betydde att färre än hälften av våra anställda var på jobbet och kunde få beskedet på plats. Och inget stöd hade förberetts för dem som tar illa vid sig. Sådan här information ska man alltid lägga i början av veckan, säger Michael Lönn.

– Men de anställdas intressen fick stå tillbaka för något annat som företagsledningen tyckte var viktigare.

Och det som var viktigare än de anställdas reaktioner var den politiska påverkan som arbetsgivarna i Ikem ville uppnå, bedömer Michael Lönn.

– Vi har fått indikationer från olika håll om att företaget var tvungna att lägga varslet senast den 12 januari. Vilket råkade sammanfalla med Ikems utspel, säger Michael Lönn, som hänvisar till ”pålitliga källor”.

Vd:n i Ikems styrelse

Michael Lönn påpekar att Ikem redan tidigare har kritiserat hur rätten till stridsåtgärder är utformad i Sverige.

Och att Hydro Extrusions vd Jonas Bjuhr sitter i Ikems styrelse.

– Det är klart att det finns en koppling. Jag kan inte tolka det på annat sätt, säger Michael Lönn.

Michael Lönn stärks i sin uppfattning av att IF Metall har erbjudit konfliktersättning för de anställda vid Hydro Extrusions som blir övertaliga på grund av blockaden mot Tesla.

– I och med det finns ju inte en ökad kostnad för att ha de anställda kvar. Det finns bakomliggande orsaker till uppsägningarna: att sätta tryck på IF Metall.

Inhyrda har fått gå

I går, onsdag, fick IF Metallklubben en förhandlingsframställan om uppsägningarna. Klubben och företaget ska mötas den 31 januari.

Michael Lönn anser att det inte finns någon övertalighet vid Hydro på grund av blockaden mot Tesla.

– Vår bild är att den övertaligheten har man redan hanterat genom att minska på inhyrd personal med 15 – 16 personer.

Produktionen av aluminiumprofiler för Tesla är koncentrerad till en särskild robotcell. Inklusive kringarbeten berör den 15 – 20 personer, enligt Michael Lönn.

– Samtidigt finns nio inhyrda medarbetare kvar.

Hur har dina medlemmar reagerat på IF Metalls blockad mot Hydro Extrusions tillverkning för Tesla?

– Vi har fått frågor om varför det här drabbar oss. Det är väl en normal fråga att ställa. Men när man förklarar hur den svenska modellen funkar förstår majoriteten. Man behöver inte tycka om det, men man förstår.

Jonas Bjuhr, vd för Hydro Extrusion, avböjer att kommentera tidpunkten för uppsägningarna.