Den 1 november förra året blev det svårare att arbetskraftsinvandra till Sverige.

Den lägsta lön som krävs för att få arbetstillstånd höjdes från 13 000 kronor i månaden till 27 360.

Under hösten protesterade arbetsgivare inom bland annat hotell- och restaurangnäringen och lantbruket mot reformen. Många företag är beroende av arbetskraftsinvandrarna och riskerar att gå under, hävdade de.

SKR stämde in i protester

Men även Sveriges kommuner och regioner, SKR, stämde in i protesterna. Uppemot 5 000 anställda inom vård och omsorg kan tvingas lämna Sverige på grund av det höjda lönekravet, hävdade SKR.

Tills LO-ekonomen Torbjörn Hållö ifrågasatte siffrorna.

– Jag gick till källorna och såg snabbt att siffrorna inte stämmer, säger Torbjörn Hållö.

I en debattartikel i Göteborgs-Posten påpekade Torbjörn Hållö att bara 87 undersköterskor kom till Sverige som arbetskraftsinvandrare 2022 – i en yrkesgrupp på totalt 180 000 anställda.

I ett blogginlägg av Caroline Olsson, chef för SKR:s avdelning för arbetsgivarpolitik, medger SKR att organisationen har använt för höga siffror.

”Kan SKR inte skilja mellan grupperna?”

”Enligt Migrationsverket finns ungefär 800 aktiva arbetstillstånd med regionerna som arbetsgivare, varav 15 – 20 procent kan ligga under dagens försörjningskrav”, skriver Caroline Olsson.

Men SKR står fast vid att det höjda lönekravet för arbetstillstånd gör det svårare att klara personalförsörjningen inom vård och omsorg. Vilket förvånar Torbjörn Hållö.

– Välfärden är självklart beroende av alla invandrarkvinnor som gör jätteinsatser som undersköterskor. Men de är ju inte arbetskraftsinvandrare. Kan SKR inte skilja mellan grupperna?

”Vill hålla nere löner”

Att nagelsalonger och restauranger protesterar mot det höjda lönekravet är lätt att förstå, de har ju ett egenintresse av att hålla nere lönerna för sina anställda, resonerar Torbjörn Hållö.

– Men SKR? Jag undrar om någon PR-firma har planterat detta hos dem.

Hur ser du på att en rad tidningar, bland dem Arbetet, har återgivit de överdrivna siffrorna från SKR och från enskilda kommuner?

– Man kan alltid säga att media borde vara mer vaksamma. Men i viss mån är det begripligt att media litade på SKR, man förutsätter att en sådan organisation använder korrekta siffror.

Nya lönegolvet

Den som vill ha arbetstillstånd för jobb i Sverige måste ha lön i nivå med kollektivavtalet, men lönen får inte vara lägre än 27 360 kronor i månaden. Kravet gäller bara personer från länder utanför EU.

I oktober 2023 fanns 100 giltiga arbetstillstånd för vårdbiträden där lönen låg under 27 360 kronor i månaden, liksom 83 tillstånd för undersköterskor i hemtjänst och äldreboenden samt 65 tillstånd för undersköterskor på vårdavdelningar.

LO är ensamt bland de fackliga centralorganisationerna i sitt stöd för det höjda försörjningskravet för arbetskraftsinvandring. TCO och Saco är emot.