Så var det dags för Folk och Försvar i Sälen igen. Ett evenemang som utvecklats från en relativt anonym tillvaro för Patrik Oksanen och Anders Lindberg har på tio år förvandlats till en festival för militärt överintresserade. 

Ett Sweden Rock.med bara Sabaton – alltså helvetet på jorden.

Årets huvudakt är civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlin. En man som tidigare mest varit känd för att ha delat högerextremister som positiva exempel när han skulle varna för desinformation på nätet. 

Bohlin inledde veckan starkt redan under söndagen med att, på sedvanlig sammanbiten spelledarsvenska, konstatera att ”det kan bli krig i Sverige”. Ett fullständigt korrekt påstående som, å andra sidan, är giltigt i stort sett varje dag. 

Att krigsrubrikerna inte skulle vänta på sig kunde alla räknat ut med röven.

Under gårdagen hakade även överbefälhavaren på. ”Alla invånare bör nu göra sig redo för krig i Sverige”, basunerade TV4 ut efter Micael Bydéns medverkan i Nyhetsmorgon. 

Här fick väldigt många tuppjuck.

Undrade varför Greider fick uttala sig

Stackars Greider gick in och ville tala om en ”militarisering av våra medvetanden” – varpå hippien mer eller mindre fick bära hundhuvud som landsförrädare. I viss mån bekräftade det Dalarnas duvas rätt harmlösa poäng.

En medarbetare på Svenskans ledarsida undrade varför han alls får uttala sig i offentligheten.

Man börjar bli van. Det här är något som gått på autopilot sedan Ukrainakrigets utbrott så fort någon av oss som gillar fred ens försökt lyfta tanken att krig och upprustning inte nödvändigtvis bara är jättetoppen.

Att människor kanske inte mår eller behandlar varandra speciellt bra i orostillståndet av konstant inre krigsmobilisering.

Barn skrämde upp varandra på TikTok

Under gårdagen började barn skrämma upp varandra då de hört på TikTok att ÖB sagt att Sverige befinner sig i krig.

Hela landet förvandlas till en lokal Facebookgrupp en onsdagkväll då det inte bara eventuellt hörts en smäll utan någon faktiskt råkat dra i gång hesa Fredrik. 

Och denna någon råkade alltså vara civilförsvarsministern. Men skit samma.

Så långt är väl det bara sådant som händer i ett allmänt rummel av glada Lars Wilderäng-typer. Stridspittar i lusekofta som frimodigt tumlar runt i Sälen och fantiserar om de fräcka effekter som uppstår om man atombombar Öresundsbron.

Vem kan förvänta sig av det här gänget att de tar något som helst ansvar för vad de själva säger och gör mitt i det mentala fyrverkeri som är Folk och Försvar?

Elände till statsminister

Då hoppade vårt elände till statsminister in i diskussionen och gjorde som han brukar – alltså förvärrade situationen.

Det går uselt för Moderaterna i opinionsmätningarna. Jag har ingen aning om det här är någon sorts försök till chockdoktrin. Kanske tänker någon strateg att om det bara blir ett litet krigstillstånd i svenskens huvud så slutar den tänka på andra problem.

Att avregleringar och privatiseringar gjort några få, inte minst av statsministerns vänner, mycket rika samtidigt som landet faller i bitar, exempelvis.

Det är oerhört tidstypiskt för vår Tidöregering att när de ska prata mobilisering så är det närmast gratisinsatser som lyfts. Helst ska kanske du och jag bekämpa ryssen så där lite på individnivå. Genom att skärpa oss och vara hysteriskt livrädda samtidigt.

Vad ville Kristersson lyfta på Folk och Försvar?

För vad ville Kristersson lyfta på Folk och Försvar? Var det kanske hur vi behöver bygga upp förråd, en fungerande sjukvård som står redo eller kanske en hållbar infrastruktur för transporter?

Nej, statsministern valde i stället att misstänkliggöra invandrares försvarsvilja.

”Min absoluta poäng är att för väldigt många människor har det svenska passet blivit ett sätt att kunna röra sig enkelt, att kunna få ett konsulärt skydd från Sverige. Men jag är inte säker på att alla har tänkt igenom vad det innebär att också vara beredd att offra sitt liv för det land man är medborgare i”, sa han till SvD. 

Att bygga upp ett raserat totalförsvar är dyrt. Att ordna Sveriges infrastruktur ovärderligt.

Men universallösningen att låtsas som man gjort något alls genom att skylla på invandrare är gratis. Så inskärper man allvar i Sverige 2024.

”Medborgarskap är inte en resehandling”, sa Kristersson. Statsminister för ett land där vårt främsta försvar i dagsläget förmodligen är att tågväxlar och vägar är så eftersatta att om ryssen kom skulle inte de heller kunna resa inrikes i Sverige.