Samtal mellan IF Metall och Tesla – ”Det är något allvarligt som händer”
De pratar med varandra – men IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä vill inte kalla det förhandlingar.
Två månader. Så länge har strejken bland Teslaanställda IF Metall-medlemmar pågått. Målet är ett kollektivavtal, men hur det går med den saken vill inte förbundets avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä avslöja.
– Vi har pratat med varandra. Vi träffas ibland och vi pratar i telefon ibland. Helt naturligt eftersom konflikten pågått i två månader. Enda sättet att lösa det här att prata med varandra.
Veli-Pekka Säikkälä berättar inte när parterna har haft kontakt. Han är också noga med att betona att det inte pågår några förhandlingar.
Varför är det så viktigt att betona? Vad är egentligen skillnaden mellan att prata och förhandla?
– Varför jag säger så är för att vi diskuterar, det är inte vad man skulle kalla regelrätt förhandling.
”God ton”
Mer går inte att få ut från Sveriges just nu mest uppmärksammade arbetsmarknadskonflikt. Jo en sak – att det råder en god ton.
Du har varit med i många samtal och förhandlingar. Din långa erfarenhet borde väl göra att du ändå har någon känsla för vad som är möjligt?
– Ja det har jag. Men det tänker jag inte berätta. Det vore jättedumt att göra det i massmedia så motparten kunde läsa det.
Kommer du få jobba mycket över jul med den här frågan?
– Det vet jag inte. Det är massa journalister som ringer. Men jag tänker inte berätta när vi ska träffas nästa gång och sådant.
Men är det praxis i sådana här samtal generellt att man tar en liten julpaus?
– Man kan aldrig ta pauser när man har en arbetsmarknadskonflikt. Då är man standby. Det är ju något allvarligt som händer därute. Det är folk som går och strejkar, folk som är i blockad, det är företag som förlorar massa pengar. Det finns inget sådant där som ”nu är det jul, nu är man ledig”.
Missförstådd frivillighet
I sociala medier sprids just nu filmer som framställer IF Metall som maffiabossar. Där kollektivavtal är helt frivilligt men där det ändå går åt helvete om företaget säger nej till det.
Veli-Pekka Säikkälä tycker att det här med frivillighet missförstås.
Visst, det är frivilligt att teckna kollektivavtal. Men samtidigt vinner man mycket på det, konstaterar han. Parterna på arbetsmarknaden slipper lagstiftning kring villkor och en mer instabil arbetsmarknad med fler strejker. Arbetsgivarna får fredsplikt. Och samtidigt – har man inte kollektivavtal ingår det att facket, under rätt förutsättningar, kan strejka för att försöka få till ett avtal.
– Det är frivilligt att vaccinera sig också. Gör du det kan du fortfarande bli sjuk, men lindrigare. På samma sätt blir du om du tecknar kollektivavtal inte utsatt för konfliktåtgärder, förutom de lindrigare sympatiåtgärderna.
Står hela den svenska modellen står på spel i och med det här?
– Om Tesla inte behöver ha kollektivavtal kommer andra ifrågasätta varför de ska ha det. Om de kan gå vid sidan av kommer de ha en konkurrenssituation som gör att det blir fördelaktigare för dem än för Bilia och Hedins bil.